Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 25 april 2024

Rd4 en RD Maasland bundelen krachten

Van een fusie lijkt het niet snel te gaan komen, maar de Limburgse reinigingsdiensten Rd4 en RD Maaslanden willen de komende jaren wel hun samenwerking intensiveren.

Samenwerking is onontkoombaar voor gemeenten.
Foto: Ronstik | Dreamstime

RD4 en RD Maasland ondertekenden onlangs een samenwerkingsovereenkomst waarin ze afspreken kennis uit te gaan wisselen over operationeel gerelateerde zaken, maar ook over afvalbeleid en grondstoffenmanagement.

De diensten willen samen optrekken in de transitie naar een circulaire economie, bijvoorbeeld als het gaat om het doorontwikkelen van hun huidige milieuparken naar grondstoffenparken. Ook bij het uitwerken van haalbaarheidsonderzoeken voor Regionale Ambachtscentra trekken ze samen op.

Capaciteit

De samenwerking levert schaalvoordelen op, maar moet vooral ook capaciteit en kennis borgen. Met alles was er met de transitie naar een circulaire economie afkomt op gemeenten, zien de reinigingsdiensten dat beschikbare capaciteit en specifieke kennis bij gemeenten onder druk komen te staan.

RD4 en RD Maasland willen gaan werken met jaarplannen. Voor 2024 ligt er nog geen concreet plan. Wel onderzoeken ze op dit moment of er meer samenwerking mogelijk is bij het uitvoeren van de commerciële activiteiten.

Eigen identiteit

De intentie is om de samenwerking de komende jaren te intensiveren, maar een fusie is niet aan de orde. Beide gemeenschappelijke regelingen zijn van mening dat er geen noodzaak is om te fuseren om schaalvoordelen te realiseren. Bovendien willen ze hun eigen identiteit behouden.

Rd4 verzorgt onder andere de inzameling en verwerking van afval en grondstoffen voor de gemeenten Beekdaelen, Brunssum, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld, Vaals en Voerendaal. RD Maasland doet dat in Leudal, Maasgouw, Roerdalen en Echt-Susteren.

Gerelateerde artikelen