Categorie: Innovatie en techniek | Gepubliceerd: 12 juni 2024

Chemiebedrijven werken samen voor bandenrecycling

Neste, Borealis en Covestro gaan samen afgedankte banden chemisch recyclen tot nieuwe auto-onderdelen zoals koplampen.

V.l.n.r. Jeroen Verhoeven (Neste), Thomas Van De Velde (Borealis), Guido Naberfeld (Covestro).
Foto: Borealis/Neste/Covestro

De bedrijven kondigden gisteren (11 juni) aan dat ze daarvoor een projectovereenkomst hebben ondertekend. Samen willen ze de waardeketen in de auto-industrie sluiten. Afgedankte banden worden vloeibaar gemaakt door middel van pyrolyse. Neste maakt er een hoogwaardige grondstof van voor de productie van polymeren en chemicaliën en levert deze aan Borealis. Dat bedrijf verwerkt de grondstof tot de basischemicaliën fenol en aceton, wat vervolgens naar Covestro gaat. Dit laatstgenoemde bedrijf gebruikt die materialen om er polycarbonaten van te maken. Autofabrikanten kunnen die polycarbonaten gebruiken om er bijvoorbeeld koplampen of andere onderdelen van te maken. Polyurethanen zijn een ander mogelijk eindproduct. Die kunnen voor het interieur van een auto gebruikt worden.

Het project krijgt een vliegende start: de eerste producten die voortvloeien uit de samenwerking zijn al beschikbaar, omdat elke partij de eerste batch van hun bijdrage al geproduceerd heeft.

“Dit project kan dienen als blauwdruk voor het tot stand brengen van circulariteit op het gebied van plastics in auto's,” aldus Jeroen Verhoeven, vicepresident Value Chain Development voor polymeren en chemicaliën bij Neste. "Het laat zien hoe afvalmaterialen van lage kwaliteit kunnen worden omgezet in plastics van zeer hoge kwaliteit. Dit is goed nieuws voor de polymeren- en auto-industrie en voor het milieu."

Op 19 en 20 juni vindt in het Duitse Mannheim het congres Plastics in Automotive Engineering (PIAE) plaats. Daar presenteren de bedrijven de samenwerking.