Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 20 november 2017

Attero start stoom-turbine-generator AEC Moerdijk op

Deze maand stelt Attero de nieuwe stoom-turbine-generator van de afvalenergiecentrale in Moerdijk in werking. Daarmee kan het bedrijf meer duurzame elektriciteit leveren aan het net.

De bouw van de turbine heeft bijna twee jaar geduurd; in januari 2016 werd de eerste paal in de grond geslagen. In de resterende periode van dit jaar worden er nog diverse optimalisaties doorgevoerd, waaronder het afregelen en finetunen van diverse installatie-onderdelen. Met ingang van 1 januari 2018 zet Attero volgens plan al zijn geproduceerde energie op het 150 kV elektriciteitsnet en levert het bedrijf geen stoom meer aan de naastgelegen warmtekrachtcentrale. Met de stoom-turbine-generator wordt de aanwezige restwarmte volgens Attero maximaal benut, waardoor het energetisch rendement op netto 36,5 procent uitkomt. De elektriciteitsproductie is genoeg voor 400.000 huishoudens; 150.000 meer dan in de oude situatie. Voor de toegepaste innovaties bij de uitvoering van deze turbine heeft Attero een Europese subsidie ontvangen.

Ook gaat Attero in 2018 op basis van een eerder gemaakte langjarige overeenkomst stoom leveren aan Shell Moerdijk. Het precieze moment waarop dat gaat gebeuren, stellen beide partijen op korte termijn in onderling overleg vast. De stoom die Attero dan gaat leveren vervangt de stoom die eerder werd geleverd door de naastgelegen warmtekrachtcentrale.

Meer weten over Attero BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website