Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 29 maart 2019

PreZero start bouw pmd sorteerinstallatie

Vlak naast Rova in Zwolle komt een nieuw sorteercentrum in Nederland voor pmd. De grondwerken zijn al in volle gang.

“Deze nieuwe sorteerfabriek staat symbool voor het succes van de pmd-inzameling.” Rova-directeur Victor van Dijk steekt niet onder stoelen of banken dat hij blij is met zijn aanstaande buurman: PreZero Recycling Nederland. Op de 28.000 m3 aan de overzijde van Rova zijn nu de grondwerken in volle gang. Volgend jaar staat er een installatie van 30 miljoen euro waar zo’n 80 kton verpakkingen van elkaar worden gescheiden. De succes-constatering van Van Dijk is een indirect statement aan het Afvalfonds. Hoogwaardige plasticrecycling is het doel waarna Rova en de partnerbedrijven in Combinatie Oost streven. Maar 30 miljoen euro investeert PreZero niet voor een paar jaar, terwijl de Raamovereenkomst Verpakkingen eind 2022 wel afgelopen is en er nog geen nieuwe ligt voor de periode daarna. Tijdens het Gemeentelijk Grondstoffencongres van 28 maart spraken VNG en NVRD wel de verwachting uit dat na de zomer er een akkoord komt over de nieuwe afspraken.

Wellicht staat de installatie ook symbool voor een heel andere ontwikkeling: een retailer die de verantwoordelijkheid neemt voor zijn verpakkingen. PreZero is nog niet een bekende naam, maar zal dat wel worden. Het Duitse bedrijf is namelijk de voortzetting van de Tönsmeier Groep die vorig jaar door GreenCycle werd overgenomen. Na de overname fuseerden de bedrijven tot PreZero Wertstoffmanagement, waardoor een bedrijf met tachtig vestigingen en 3.000 medewerkers ontstond. Interessanter is nog het moederbedrijf van PreZero die de overname heeft bewerkstelligd. De Schwarz Group, het moederconcern van Lidl en Kaufland en het grootste retailconcern van Europa. Daarmee lijkt de retailer de keten voor wat betreft verpakkingen te willen gaan sluiten.

Polymeer Valley

De installatie in Zwolle is de eerste installatie die het afvalbedrijf buiten Duitsland realiseert. Met 22 NIR (Near Infrared) sorteerders, vier windzifters en twee zeeftrommels belooft PreZero-directeur Stephan Garvs dat de volautomatische installatie dadelijk technologisch het beste van dit moment zal zijn. Over een klein jaar zullen 70 mensen in drie ploegen werk vinden in de sortering. Een deel daarvan zal worden ingevuld met sociale arbeid.

Helemaal toevallig is de locatie in Zwolle naast Rova natuurlijk niet. Oorspronkelijk waren voor de locatie ideeën voor een mestvergister, maar dat ging niet door. Het Duitse Tönsmeier liep intussen met plannen rond om in Nederland sortering neer te gaan zetten. Vrijwel vanaf de start van de kunststofinzameling in Nederland – zo’n tien jaar geleden – ontving het Duitse bedrijf al brongescheiden kunststofverpakkingen uit Nederland in haar vestiging in Porta Westfalica, 150 kilometer van de grensovergang bij Hengelo. Rova, samen met Circulus-Berkel, Area, GAD en AVU in de combinatie Oost, de sortering van 30 kton pmd opnieuw ging aanbesteden was dat een uitgelezen kans. Hans Groenhuis, inmiddels afgezwaaid als directeur bij Rova, wilde zich wel inzetten om een Polymeer Valley in Zwolle te gaan realiseren; een polymeer Science Park is er al. Het bestemmingsplan wijzigingen was niet de grootste klus. De aanbesteding was wel het spannendste deel, want het scheelde niet veel of een concurrent had de opdracht in de wacht gesleept. Toch kreeg Tönsmeier de opdracht en kon met de voorbereidingen worden begonnen.

Start op 1 januari

Voor Rova is PreZero een zeer welkome buur. In de voorlichting- en educatieprogramma’s die het bedrijf organiseert, kan dadelijk ook getoond worden hoe het pmd wordt gesorteerd. Nu is dat een verhaal op video, maar het is anders je de machines ook ziet en hoort. Midden in de installatie zal daarvoor een platform worden gebouwd waardoor bezoekers naar het proces kunnen kijken zonder dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Van Dijk vindt dat belangrijk want hij wil de kwaliteit van het brongescheiden materiaal gaan verbeteren. En dan draait het voornamelijk om het gedrag van mensen. Daarvoor start binnenkort een campagne en het helpt als mensen dan ook kunnen zien dat er ook echt wat met het plastic gebeurt. Helemaal mooi natuurlijk als dadelijk het uitgesorteerde materiaal ook in Zwolle verder kan worden opgewerkt.

Daar waar nu nog zand wordt gestort en geëgaliseerd staat over een paar maanden een hal en In december moet de installatie al proef gaan. Per 2020 gaat combinatie-oost haar pmd aanleveren. Veel rek zit er niet in die tijdplanning liet Rova-directeur weten. Hij wil echt op 1 januari gaan leveren. Want dat bespaart de vele transporten van Combinatie Oost die nu het pmd naar Porta Westfalica brengen.

Meer weten over N.V. ROVA Holding?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website