Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 22 mei 2019

Nedvang doet onderzoek naar inerte materialen

Zo'n 14 procent van het verpakkingsglas dat op de markt komt, eindigt nog als restafval. Nedvang onderzoekt hoe dergelijk inert materiaal zo hoogwaardig mogelijk kan worden gerecycled.

Glas in restafval kan terecht komen in de organische natte fractie op een sorteerlijn richting een vergister. Omdat glas, maar ook steen en bijvoorbeeld porselein, de vergister kunnen beschadigen, worden deze zogenoemde ‘inerte materialen’ vaak uit de organische natte fractie gefilterd. Het materiaal wordt vervolgens toegepast als afdekmateriaal voor stortplaatsen of als grondstof in de grond-, weg-, en waterbouw. Zolang het inerte materiaal niet door de verbrandingsinstallatie is geweest, geldt deze toepassing als recycling en draagt het dus bij aan de glasdoelstellingen. Omdat het afvalbeleid in Nederland in beweging is en deze toepassing in de toekomst mogelijk niet meer wenselijk is, onderzoekt Nedvang met een aantal partners alternatieve toepassingen voor inerte materialen.

Alternatieve toepassingen

Nedvang volgt daarbij twee sporen. De organisatie onderzoekt ten eerste of er meer mogelijkheden voor recycling gecreëerd kunnen worden door het inerte materiaal op een bepaalde manier te behandelen. Nu kunnen deze materialen slechts op enkele manieren worden hergebruikt, doordat ze vervuilde delen bevatten. Dit onderzoek levert nog geen positief resultaat op, omdat het proces nog niet ‘uit’ kan: de behandelstappen die het inert materiaal vrij toepasbaar maken, kosten veel meer dan de waarde van het eindproduct.

Ten tweede onderzoekt Nedvang welke toepassingen er zijn voor glas dat uit inert materiaal is gefilterd. Technisch is dat mogelijk, de uitdaging ligt in de toepassingen en in de businesscase. Een optie is om de gewonnen glasscherven te gebruiken als glaspoeder of geschuimd glas, een andere optie is om het in te zetten in de verpakkingsindustrie, meent Nedvang. De organisatie vraagt bedrijven die de twee onderzoeksprojecten mogelijk verder kunnen helpen zich vooral te melden.

Meer weten over Nedvang?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website