Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 11 januari 2022

Veolia CEO Frérot doet stap terug

Kort voor de historische fusie van Veolia en Suez heeft Antoine Frérot laten weten na dertien jaar op te stappen als CEO van Veolia. Zijn opvolger is COO Estelle Brachlianoff.

Antoine Frérot stopt nog dit jaar als CEO van Veolia.
Foto: Veolia - Christophe Majani

Frérot gaf eerder zelf bij de Raad van Bestuur aan in de loop van 2022, aan het einde van zijn termijn, af te willen treden als CEO. Daarop volgde een intern onderzoek naar hoe het bedrijf de komende jaren moet worden geleid. De conclusie van een speciale commissie was dat de functies van CEO en van voorzitter van de Raad van Bestuur, die Frérot nog combineerde, van elkaar moeten worden gescheiden. COO Estelle Brachlianoff is uitverkoren om Frérot op te volgen als CEO. Frérot zal zelf alleen nog voorzitter van de Raad van Bestuur zijn. Op 15 juni aanstaande wordt de aandeelhouders van het milieubedrijf gevraagd in te stemmen met de stoelendans.

Brachlianoff werkt sinds 2005 voor Veolia en trad in 2013 toe tot het managementteam van de Veolia Groep. In 2018 benoemde Frérot haar tot COO. “Estelle werkt al bijna twintig jaar bij Veolia, en met haar indrukwekkende carrière in Frankrijk en in het buitenland heeft ze aangetoond dat ze over alle kwaliteiten beschikt die nodig zijn om leiding te geven aan onze Groep. Aan mijn zijde heeft ze meegewerkt aan de grote herstructurering van ons bedrijf. Ik ben daarom erg blij dat ze aan een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Veolia kan beginnen.”

De beoogde CEO noemt het een grote eer om Frérot op te volgen als leider van het milieubedrijf. “Het bedrijf is grondig getransformeerd, verenigd en meer dan ooit klaar om te leiden in elk van zijn activiteiten”, zegt Brachlianoff. “Met alle 230.000 medewerkers wil ik mij blijven inspannen om ons te positioneren als dé partner waarmee lokale overheden en industrieën werken aan ecologische transformatie. Ook willen we hét bedrijf zijn waar jongere generaties, met een passie voor het milieu, willen werken. Veolia zal streven naar een versnelde diversificatie en innovatie.”

Volledige controle over Suez

Veolia maakte gisteren eveneens bekend 551.451.261 aandelen van Suez te hebben verworven. Dat komt neer op 86,22 procent van alle aandelen van de gezworen concurrent. Maar het bedrijf wil meer. Veolia wil de resterende aandeelhouders van Suez tussen 12 en 27 januari verleiden hun laatste aandelen aan te bieden, tegen de bestaande voorwaarden. Wie de aandelen niet vrijwillig aanbiedt, zal ze daarna wellicht onder dwang moeten afstaan. Veolia heeft namelijk ook aangekondigd dat het van plan is een 'squeeze-out' procedure te starten wanneer de resterende aandeelhouders minder dan 10 procent van de aandelen overhouden. Daarmee worden de resterende aandelen gedwongen verkocht. Veolia kan op deze wijze 100 procent van de aandelen in handen krijgen.