Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 23 april 2025

Kabinet past plasticheffing aan en behoudt CO2-heffing

Uit de uitgelekte klimaatplannen van het kabinet komen diverse maatregelen naar voren die het kabinet wil doorvoeren, al blijven ze vaak nog vaag.

Hermans wil blijven vasthouden aan de CO2-heffing. | AfvalOnline

Een aanpassing van de plasticheffing, werk maken van het bijmengen van groen gas en vasthouden aan de CO2-heffing. Dat zijn enkele van de plannen van het kabinet volgens diverse landelijke media, zoals het FD en de NOS, gebaseerd op de uitgelekte klimaatplannen van minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei. De plannen worden naar verluidt vrijdag officieel gepresenteerd. Wat de aanpassing van de plasticheffing precies inhoudt, is niet duidelijk. De heffing werd niet genoemd in de Voorjaarsnota.

Op het behouden van de CO2-heffing volgt geheid kritiek, want begin maart dit jaar riepen afvalbedrijven nog op tot beperking van de heffing. Voor kleinere industrie, ook wel Cluster 6 genoemd, zou Hermans wel denken aan een versoepeling. Hiervoor sprak ze zich begin dit jaar ook al uit. Verder melden de media dat Hermans wil dat het afvangen van CO2 bij industriële schoorstenen de standaard wordt, en dan vooral bij gas- en biomassacentrales. Deze CO2 wordt vervolgens ondergronds opgeslagen. Begin vorige maand kreeg Porthos hiervoor al een emissievergunning. En er wordt momenteel gewerkt aan een ander project, Aramis, om CO2 onder de Noordzee op te slaan. Het FD schrijft dat Hermans “alles op alles” wil zetten om dit project snel opgeleverd te krijgen. Verder zou Hermans de subsidieregeling Indirecte Kostencompensatie (IKC) laten terugkeren. Deze was afgeschaft in het Belastingplan van 2023. De subsidie is bedoeld voor Nederlandse bedrijven met een hoge elektriciteitsrekening door energiekosten.

Begin deze maand liet Hermans nog weten dat het uitblijven van grootschalige duurzame investeringen door de industrie niet komt door een onduidelijk klimaatbeleid. Als voornaamste redenen noemen zij het ontbreken van de randvoorwaarden voor investeringsprojecten, zoals netcongestie, capaciteit van CO2-afvang en -opslag en de relatief hoge elektriciteitsprijzen. Het kabinet moet in elk geval flink aan de bak, want begin dit jaar bleek uit het Integrale Circulaire Economie Rapportage (Icer) van het Planbureau voor de Leefomgeving dat het doel niet haalbaar lijkt om in 2030 de helft minder mineralen, metalen en fossiele grondstoffen te gebruiken.