Uit de inhoud van Vakblad Afval! februari 2019

Logistieke problemen bij Britse export RDF

Nadat het Britse Lagerhuis op 15 januari het brexit-akkoord met de Europese Unie genadeloos van tafel veegde, lijkt een harde brexit dichterbij dan ooit. Ondanks dat problemen met lopende kennisgevingen zijn getackeld, kan de export van RDF naar Nederland hier hinder van gaan ondervinden.

Minder handjes aan de sorteerband

Eind vorig jaar sprak machinebouwer Bollegraaf de verwachting uit dat sorteerrobots in 2019 hun intrede doen bij de sortering van kunststof verpakkingsafval. Nederlandse sorteerders zijn in principe geïnteresseerd, al zitten ze nog met veel vragen over de prestaties van de robots.

De weg naar circulair asfalt

Asfalt op wegen heeft na een jaar of tien onderhoud nodig en na 20-30 jaar is het tijd voor vervanging. Oud asfalt kan in principe gerecycled en opnieuw gebruikt worden. Voor hoogwaardige en milieuverantwoorde toepassing op toplagen is echter wel een opknapbeurt nodig. De resultaten uit het internationale Infravation-project zijn veelbelovend.

Eerste wijzigingen in Lap3

Om het Landelijk afvalbeheerplan 2017-2029 (Lap3) up-to-date te houden, stelt staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven voor het plan op meerdere punten te wijzigen. Spectaculair zijn de meeste wijzigingen niet te noemen, maar de actualisatieslag is welkom, klinkt het uit het veld.

Regionale steengroeve van de toekomst

Twee 'R' Recycling Groep wil met zijn vijf productielocaties in Noordoost-Nederland uitgroeien tot een moderne regionale steengroeve voor gerecycled granulaat. Hiervoor houden de directeuren Jan Schuttenbeld en Anton Reef innovaties nauwlettend in de gaten. “Onze droom is om menggranulaat volledig te ontleden tot de originele grondstoffen.”

Geen woord 'Chinees' of een voorwaardelijke boete?

Er zijn momenten dat ik het gevoel krijg dat handhavende overheden zich iets te star opstellen, en de rechter daar vrij makkelijk in mee gaat. Zoals in het geval van de geuroverlast die Suez veroorzaakte in Rotterdam, en waarmee het dwangsommen van 30.000 euro verbeurde.

Afgedankte ledlampen komen eraan

De eerste ledlampen zijn zo'n 10-15 jaar oud. Dit betekent dat hun einde nadert. Tijd voor inzamelaar stichting LightRec, om serieus werk te gaan maken van de inzameling en verwerking. Volgens directeur Gied van Hoorn is dat technisch niet zo'n probleem: het zijn elektronische apparaatjes met een schroefdraad in een bolletje kunststof.

Door de ogen van ... Herman van der Meij

Herman van der Meij, Managing director Export DS Smith, Amsterdam

'Overnames dragen bij aan transitie naar circulaire economie'

Afgelopen november publiceerde corporate-financekantoor Aeternus voor het eerst een onderzoeksrapport over de recyclingsector, met onder meer aandacht voor financiële trends en ontwikkelingen. “Start-ups kunnen recyclingbedrijven helpen bij de transitie naar een circulaire economie.”

AEC's mogen export gevaarlijke stoffen hervatten

De Raad van State heeft bezwaren van de staatssecretaris tegen de export van vliegas en rookgasreinigingsresidu naar Duitsland van tafel geveegd. De gevaarlijke stoffen worden daar gebruikt voor de productie van funderingsmortel voor ondergrondse zoutmijnen en dat geldt als nuttige toepassing.

Grote wielen op de weg

Nederland is het braafste jongetje van de klas. Hoe vaak is dat niet te lezen in de media? Maar als het gaat om tractoren en regelgeving, dan spannen wij de ondeugende kroon. Het is tijd voor actie, Den Haag!

Data helpen bij reductie voedselverspilling

De voedselverspilling van 2,55 Mton in Nederland moet in 2030 met 50 procent zijn gereduceerd. Dat is niet alleen het doel van de Nederlandse overheid, maar ook van de Europese Unie en de Verenigde Naties. Hierbij speelt ook de afvalsector een rol. “Vanuit circulariteitsoogpunt is composteren beter dan vergisten.”

Circulariteit is traditie bij Paro

Specialist in de verwerking van bouw-gerelateerde afvalstoffen Paro breidt dit jaar flink uit. De locatie in Amsterdam verdubbelt dit jaar in omvang en er wordt een zeewaardige kade gebouwd voor toegang tot de mondiale afval- en grondstoffenmarkt. Ook laat het bedrijf een tweede sorteerinstallatie bouwen.