Uit de inhoud van Vakblad Afval! december 2022

Samen voor het publieke belang

Publieke afvalbedrijven startten ooit met de opdracht om afval in gemeenten efficiënter in te zamelen. Maar in de loop der jaren groeiden de wensenlijstjes van de opdrachtgevers. Gemeenten willen niet alleen kostenefficiënt van hun afval af, maar ook bijdragen aan een duurzame, circulaire economie. Die complexere opdracht dwingt tot meer samenwerking, zien vijf kenners van publieke afvalbedrijven.

'Energieprijzen zetten circulaire transitie onder druk'

De hoge energieprijzen wakkeren niet alleen - en wederom - de discussie over de afbouw van de verbrandingscapaciteit aan, maar zorgen ook voor een luidere roep om een stabiele markt voor recyclaat. “Een aanhoudende energiecrisis kan de prijzen voor gerecyclede grondstoffen negatief beïnvloeden.”

Meer tijd om te polderen

De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Vivianne Heijnen snel doorpakt met haar beleid voor een circulaire economie. Toch krijgt ze iets meer tijd om haar programma voor een circulair Nederland aan te scherpen. Reikhalzend kijken Kamerleden verder uit naar haar verbetervoorstellen voor UPV-systemen.

'Leren dansen' in de luierketen

“Als het de gemeenten in Nederland niet lukt om binnen drie jaar de luierketen te sluiten, zijn we geen knip voor de neus waard.” Woorden van voormalig NVRD-voorzitter Han Noten in 2014. Acht jaar later staat er slechts 15 kton aan recyclingcapaciteit en is de luierketen amper gesloten te noemen. Maar het borrelt in de markt.

Roep om steviger CE-beleid weerklinkt

Tijdens de tiende editie van het Recyclingsymposium klonk maar weer eens de roep om meer 'drang en dwang' in het circulaire-economiebeleid van de overheid. Topambtenaar Hagar Ligtvoet liet doorschemeren dat de gebeden uit de sector worden verhoord.

Chemische katoenrecycling hangt op schaalgrootte

Na plastic is textiel de stroom die hoger op de R-ladder moet komen. Mechanische recycling heeft een beperking, omdat de textielvezel voor hergebruik niet te klein mag zijn. Chemische recycling kan voor de kleine vezels de oplossing zijn. De technologie heeft haar oorsprong in de papierrecycling en het doorbreekpunt voor grootschalige toepassing lijkt bereikt.

Door de ogen van ... Maarten van Renssen

Maarten van Renssen, salesmanager Curitas (Boer Group), Ede/Dordrecht

Plasticrecycler met doorzettingsvermogen

Veel recyclingbedrijven zagen zijn scheidingstechnologie niet zitten en tijdens de coronapandemie stortte de afzetmarkt in. Maar Jaap Vandehoek heeft veel doorzettingsvermogen: sinds begin november beschikt zijn plasticrecyclingbedrijf Umincorp over vestigingen in Amsterdam én Rotterdam. En als het aan hem ligt, blijft het daar niet bij. “De EU moet dan wel de toepassing van recyclaat in verpakkingen verplichten.”

Optimo legt Belgisch-Limburg financieel geen windeieren

Sinds januari van 2022 maakt Limburg.net gebruik van Optimo voor de inzameling van afval. Verschillende afvalstromen worden bij dit systeem in diverse kleuren zakken tegelijkertijd opgehaald. Het systeem werkt goed, al had het wel wat opstartproblemen.

De strijd om olie

De spanning neemt met de dag toe. Ruwe Russische olie komt vanaf 5 december de EU niet meer in en op 5 februari 2023 stopt ook de import van geraffineerde olieproducten, zoals benzine en diesel. Omdat een tekort realistisch is, moet een crisisplan ervoor zorgen dat de maatschappij kan doordraaien.

What's in a name?

William Shakespeare liet zijn schone Julia ooit zeggen: “What's in a name? That which we call a rose/ By any other name would smell as sweet.” In de kern was dat ook - maar dan niet vanuit de romantische liefde tussen Romeo en Julia - de inzet van een handhavingsprocedure tegen composteerbedrijf Wagro.

Hoe Steenwijkerland bedrijfsafval uit het straatbeeld haalt

De gemeente Steenwijkerland wilde rolcontainers van ondernemers graag uit het straatbeeld halen. Sidcon bood de oplossing: een perscontainer met kiepfunctie voor minicontainers.