Uit de inhoud van Vakblad Afval! februari 2024

Kirchhoff Gruppe verstevigt positie met Geesinknorba

Geesinknorba gaat in 2024 verder onder de vlag van Haller Benelux. Dit nadat Hallers moederbedrijf Zoeller Group de activa overnam van de failliete vuilniswagenfabrikant. Zoeller is onderdeel van de Duitse Kirchhoff Gruppe, die inmiddels behoorlijk dominant lijkt te worden in Europa.

Scherpere eisen veiligheid rond vuilniswagen helpen chauffeur

In de loop van dit jaar stelt de EU extra veiligheidseisen aan nieuwe vrachtauto's om het aantal fatale en zware ongelukken in het verkeer terug te dringen. Verplichte nieuwe snufjes lijken een zegen voor chauffeurs van vuilnisauto's die bijvoorbeeld in drukke binnensteden moeten manoeuvreren. "Vaak doen afvalbedrijven het minimale om de veiligheid rond hun voertuigen te verbeteren.”

Italië steekt VK naar de kroon

Italiaans afval is hot. In 2023 hebben Nederlandse verwerkers bijna evenveel brandbaar afval in het Zuid-Europese land gecontracteerd als in het Verenigd Koninkrijk. Dichter bij huis lijkt het lastiger te worden om Duits of Belgisch afval hierheen te krijgen.

Oudpapierbedrijven laten zich niet ringeloren door rederijen

Sinds Jemenitische Houthi-rebellen eind vorig jaar vrachtschepen aanvallen op de Rode Zee, als vergeldingsactie voor de Gaza-oorlog, mijden containerrederijen de Rode Zee en het Suezkanaal én rekenen ze extra hoge tarieven. Met name de oudpapierindustrie maakte zich woest om de “maffiapraktijken”, waarvan de rederijen zich bedienen.

'Evoa-herziening bewijst: EU ziet zich als hoeder van de wereld'

Met de herziening van de Europese verordening overbrenging afvalstoffen willen Europese beleidsmakers zorgen dat recyclebare afvalstromen milieuverantwoord worden verwerkt. De aanpassingen leiden tot wisselende reacties bij recyclers. “Als de export van oud papier en karton stopt, verliest deze stroom zijn waarde en belandt het in een verbrandingsoven.”

Door de ogen van ... Rachel Heijne

Rachel Heijne, Directeur Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN), Arnhem

No Palm Ingredients: duurzame missie met reststromen

Duurzame gistolie als alternatief voor palmolie is uit vele reststromen te maken. Start-up No Palm Ingredients wil met leveranciers en afnemers werken aan een grootschalige productie. De eerste Nederlandse fabriek opent in 2025 en moet de aftrap vormen voor meer locaties in Europa en Noord-Amerika.

De Ultieme Productie Vrijbrief

Hè, UPV staat toch voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid? Dat klopt, maar ik geef er een andere uitleg aan. Wellicht wat overdreven, maar dat is nodig om een punt te maken. Want ik denk dat de huidige UPV's niet leiden tot de gewenste circulaire economie. Althans, niet in de mate die echt nodig is.

Recon Polymers zorgt voor blauwdruk polyalrecycling

Bij het recyclen van de fractie plastic en aluminium uit drankenkartons heeft Recon Polymers altijd het doel gehad om zo min mogelijk energie te verbruiken. Dankzij een investering van drankenkartonproducent Tetra Pak heeft het bedrijf in Roosendaal zijn recyclinglijn kunnen professionaliseren. De tijd lijkt rijp voor de volgende stap.

Landstede Groep aan de slag met terugdringen restafval

Onderwijsorganisatie Landstede Groep staat in de startblokken voor een omslag in haar grondstoffenbeleid. De eerste actie: in een half jaar tijd alle restafvalbakken bij de 44 onderwijsgebouwen vervangen door centrale systemen voor gescheiden inzameling.

Repareren of recyclen?

Bij het importeren van acht beschadigde auto's uit België beschikte een importeur niet over een Evoa-kennisgeving. De economische politierechter van de rechtbank Noord-Holland achtte niet bewezen dat de auto's afvalstoffen waren, maar het Gerechtshof Amsterdam kwam tot een andere beslissing. Terecht?

Renault Trucks investeert in nieuw design én veiligheid

Renault Trucks introduceert een nieuw design voor de voertuigrange specifiek voor de stedelijke en regionale distributie. Met een reeks nieuwe veiligheidsfuncties kiest de fabrikant bovendien voor nóg meer bescherming van zowel de chauffeur als kwetsbare medeweggebruikers. Iets waar zeker in de afvalsector behoefte aan is.