Archief van artikelen en berichten


Zoek in

Er zijn 1371 items gevonden.

Sorteren op  

95-jarige Cato inspireert dorpsgenoten tot afval rapen

Cato met rollator.jpg

Mede dankzij de 95-jarige Cato Smetsers-Machielsen krijgt de gemeente Oirschot veel nieuwe aanmeldingen van inwoners die zich vrijwillig willen inzetten voor een schone en zwerfafvalvrije omgeving.

Boyan Slat stap dichter bij werkend afvangsysteem

Project Boyan Slat.jpg

Het systeem waarmee Boyan Slat de Geat Pacific Garbage Patch wil opruimen, wordt uitgerust met een parachute dat als anker moet dienen. De jonge uitvinder hoopt hiermee dichtbij een werkende oplossing voor de plastic soep te komen.

Stormachtig weer zorgt voor minder strandafval

Fotolia_86510192_S.jpg

Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour hebben vrijwilligers in totaal 10.991 kilo afval van de Nederlandse Noordzeestrand gehaald. Dit is minder dan in 2018, toen er nog 11.163 kilo afval werd opgeruimd.

Magnum lanceert verpakking van gerecycled plastic

Magnum brengt een ijsverpakking op de markt die bestaat uit gerecyclede plastic verpakkingen.

Juttersgeluk opent pop-up atelier in Zandvoort

Fotolia_86510192_S.jpg

Van 15 augustus tot 3 november opent Stichting Juttersgeluk een pop-up atelier dat als inspiratieplek moet dienen voor jutters, geïnteresseerden in het aanpakken van de plastic soep en mensen die bouwen aan een circulaire wereld.

Zwerfafvalteam Rijkswaterstaat wil vat krijgen op gedrag

Fotolia_1920566_S.jpg

Langs wegen en rivieren, maar ook op festivals werkt het zwerfafvalteam van Rijkswaterstaat aan het tegengaan van zwerfafval. Vat krijgen op gedrag lijkt daarbij de grote uitdaging.

Meer afval op Zeeuwse stranden

BBCT2019 - Zeeland - Foto door Stichting De Noordzee (5).jpeg

Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour hebben vrijwilligers in vier dagen tijd 1.268 kilo afval van de Zeeuwse standen gehaald. Dat is meer dan twee keer zoveel als vorig jaar.

Zwerfvuil Middellandse Zee verdrievoudigd

109502803_s.jpg

Sinds 1990 is de hoeveelheid zwerfafval op de bodem van de Middellandse Zee verdrievoudigd. Daarmee is de zee nu de meest vervuilde van Europa.

Noord-Beveland heeft schoonste strand

Fotolia_97278499_thumbsside.jpg

Het strand van Noord-Beveland is uitgeroepen tot het schoonste strand van Nederland in 2019.

'Toepassing van plasticafval naar grondstof juist versnellen'

Chris Bruijnes.jpg

Een betoog van het Gooise Meren VVD-raadslid Hugo Bellaart in de Volkskrant om plasticafval voorlopig maar te verbranden, is bij KIDV-directeur Chris Bruijnes in het verkeerde keelgat geschoten. In dezelfde krant reageert hij op het ingezonden stuk van de VVD'er.

Nieuwe technologie zet afvalplastic om in waterstof

Fotolia_86510192_S.jpg

De Universiteit van Chester en het Britse PowerHouse Energy hebben een technologie ontwikkeld om plastic afval om te zetten in goedkope waterstof en elektriciteit. De organisaties hebben de hoop dat dit een oplossing biedt voor de plastic soep.

Cambodja volgende in rij om containers met afval terug te sturen

42729771990_0da80deff1_o.jpg

De Cambodjaanse autoriteiten gaan 83 containers met plastic afval terug sturen naar het land van herkomst.

Ook Caribisch Nederland gaat stoppen met wegwerpplastic

Fotolia_125820453_S.jpg

Saba, Sint Eustasius en Bonaire hebben het streven uiterlijk in 2021 te stoppen met het gebruik van wegwerpplastic. Zo willen ze onder meer de koraalriffen beschermen.

Risico voor kinderen van rubber in kunstgras “onderschat”

Kunstgras op een sportveld.png

De rapporten van het RIVM en de European Chemical Agency (Echa) over rubbergranulaat in kunstgras bevatten wetenschappelijke onnauwkeurigheden en omissies. Het risico voor kinderen kan onderschat zijn.

Merkeigenaren willen flexibele verpakkingen circulair maken

bags-318377_1280.jpg

Zes vooraanstaande merken gaan in samenwerking met het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) werken aan het circulair maken van flexibele verpakkingen. Ze starten een Community of Practice (CoP) voor laminaat verpakkingen.

Van Veldhoven standvastig: geen statiegeld op blik

20190426 stientjevanveldhoven.jpg

Als de statiegeldregeling in het voorjaar van 2021 wordt uitgebreid, dan komt dit enkel op kleine plastic flesjes en niet op blik. Staatssecretaris Van Veldhoven heeft moties voor de invoering van statiegeld op blik ontraden.

Recycling Netwerk pleit opnieuw voor statiegeld op blik

Fotolia_86479046_S.jpg

Recycling Netwerk grijpt het dunne plastic laagje in blikjes aan om opnieuw te pleiten voor statiegeld op blik. De Tweede Kamer reageert snel met een motiedebat.

Friese gemeenten werken samen aan zwerfafvalbestrijding

Fotolia_86510192_S.jpg

Elf Friese gemeenten gaan samen werken aan een '100 procent zwerfafvalvrij Friesland'.

Producenten moeten zorgen voor landelijk statiegeldsysteem

20190426 stientjevanveldhoven.jpg

De innameplicht voor statiegeld ligt in de conceptregelgeving niet bij verkooppunten, maar bij producenten en importeurs. Dit geeft een garantie op een werkend statiegeldsysteem met een landelijk dekkend netwerk, aldus staatssecretaris Van Veldhoven.

'Onderzoek impact microplastics rond ramp MSC Zoe'

MSC Zoe containers.jpg

De monitoring en het onderzoek naar de langetermijneffecten van de verloren lading van het containerschip MSC Zoe moet zich in eerste instantie richten op microplastics en hun impact op het ecosysteem.