Archief van artikelen en berichten


Zoek in

Er zijn 1347 items gevonden.

Sorteren op  

Strandopgangen kunnen schoner

Fotolia_86510192_S.jpg

De inspecties voor de jaarlijkse verkiezingen van de schoonste stranden van Nederland zijn in volle gang. Opvallend in de eerste inspectieronde is dat stranden in het noorden van Noord-Holland het heel goed doen. Voor schone strandopgangen is soms te weinig aandacht.

Pleidooi voor de nieuwste generatie wegwerpflessen

Fotolia_60019422_S.jpg

Alles wat met het woord 'wegwerp' begint, lijkt tegenwoordig al snel in het verdomhoekje terecht te komen. Dan valt een nadrukkelijk pleidooi vóór de hedendaagse wegwerpfles extra op. "50 procent gerecyclede inhoud in petflessen moet de standaard worden."

'Detecteerbaar' zwart plastic in Britse verpakkingen Unilever

tresemme_tcm1252-537106_w940.png

Unilever gaat een nieuw detecteerbaar zwart pigment in zijn plastic verpakkingen gebruiken, dat scanners kunnen opsporen om ze eenvoudiger te sorteren en recyclen.

300.000 deelnemers aan schone Avond4daagse

20180528-avondvierdaagse-hires-8271.jpg

NederlandSchoon grijpt de Avond4daagse aan om kinderen meteen bewust te maken van zwerfafval. Dat vindt veel gehoor.

KIDV lanceert innovatieplatform duurzaam verpakken

dreamstime_6292056 2.jpg

Met een Community of Sustainable Packaging Innovators wil het KIDV verpakkingsinnovaties verbinden aan marktpartijen.

Nieuwe film Plastic Soup Surfer: de plastic paradox

44698000091_6bf7651b7d_o.jpg

Merijn Tinga heeft een vervolg gemaakt op de film From Source to Sea. Het is een persoonlijke film over een activist die zichzelf minder relevant ziet worden en zoekt naar samenwerking en visie. Hij roept op tot praktisch activisme.

Nieuwe serie Brancheplannen Duurzaam Verpakken

kidv.png

Nieuwe plannen van vijftien verschillende branches maken duidelijk hoe de nabije toekomst van duurzaam verpakken eruit ziet.

Meer dan 180 landen beperken handel in plasticafval, behalve VS

67667214_s.jpg

De vrije handel in kunststoffen wordt aan banden gelegd. Voor slecht te recyclen plastic gelden dezelfde eisen als voor gevaarlijk afval. Politici noemen de unanimiteit van het besluit opmerkelijk en toont aan dat de urgentie wereldwijd wordt gevoeld. Ook de handel in AEEA is aangescherpt.

FNLI presenteert verduurzamingsplan voor verpakkingen

Fotolia_63844253_S.jpg

De levensmiddelenindustrie wil uiterlijk in 2025 stoppen met het gebruik van primaire voedselverpakkingen van polystyreen (PS). Per 2025 zullen kunststofvoedselverpakkingen bestaan uit (HD)PP, (HD)PE of pet.

VNO-NCW-voorzitter prijst EPV en laakt freeriders

Fotolia_103234240_S.jpg

Onlangs organiseerde de Nederlandse Emballage- en Palletindustrievereniging (EPV) een bijeenkomst om nieuwe leden te werven. Werkgeversvoorzitter Hans de Boer gaf de vereniging een steuntje in de rug.

1,7 Mton recyclingcapaciteit voor harde plastics

Fotolia_187739349_S.jpg

Voor de harde plastics HDPE en PP bestaat in Europa 1,7 Mton recyclingcapaciteit. Dat is minder dan voor pet en PE-LD.

De plasticwereld kijkt gespannen naar Genève

40775457183_d1fd6b8529_k.jpg

Deze week wordt bepaald of gemengd kunststofafval wereldwijd een vrij verhandelbaar goed blijft of dat het onder de groep van afval wordt geplaatst waarvoor beperkingen gelden.

Minder plastic om groente en fruit bij AH

42328620_s.jpg

Na een succesvolle test op de groente- en fruitafdeling in Hoofddorp gaat AH dit jaar meer groente en fruit zonder plastic verpakking aanbieden, in winkels en online.

Waterbolletjes in plaats van flessen tijdens marathon

ohoo-waterbolletjes.jpg

In Londen hebben ze de oplossing gevonden voor de berg plastic die een marathon altijd achterlaat: eetbare waterbolletjes.

Ophef over Leidse 'opruimmethode' na Koningsdagfeest

Fotolia_201277513_S.jpg

Vanaf pontons is achtergebleven rommel na een groot Koningsdagfeest in Leiden de Nieuwe Rijn in gespoten. Dit tot ontsteltenis van de fracties van de PvdA en de PvdD. Zij roepen het college op het matje.

Slechte afbreekbaarheid tasjes zwengelt discussie aan in VK

plastic tasjes in kleuren.jpg

Verschillende biologisch afbreekbare en composteerbare plastic tasjes breken slecht af in de natuur, blijkt uit een Britse studie. Na drie jaar in de grond of in zee konden er nog gewoon boodschappen in worden vervoerd.

IenW dossier statiegeld grotendeels gelicht

dreamstime_m_16777622.jpg

Afvaladvocaat Rogier Hörchner heeft vrijwel alle documenten en communicatie van het ministerie over statiegeld ontvangen over de periode 2012 tot en met 2018.

Rijkswaterstaat publiceert checklists voor schone stranden

Fotolia_86510192_S.jpg

Gemeenten en paviljoenhouders spelen een belangrijke rol bij het schoon houden van stranden en het voorkomen van plastic soep vanaf het strand. Praktische checklists helpen hen bij deze rol.

Gentse schepen pleit voor statiegeld op sigarettenpeuk

cigarette-1659048_1280.jpg

Als het aan de Gentse schepen van Openbare Netheid Bram Van Braeckevelt ligt, wordt er in Vlaanderen statiegeld op sigarettenpeuken ingevoerd.

Steun voor Noors plasticvoorstel in aanloop naar stemming

67667214_s.jpg

De Basel-conventie zal tussen 29 april en 10 mei stemmen over een voorstel van Noorwegen voor meer transparantie en verantwoording in de wereldwijde handel in plasticafval. Milieuorganisaties Zero Waste Europe en Gaia steunen dit voorstel.