Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 09 februari 2011

Nederlander ziet uitbreiding statiegeld wel zitten

Het systeem van statiegeld is populair onder de Nederlandse bevolking. Plastic flessen met statiegeld worden beduidend vaker gescheiden ingeleverd.

 

20110208 overhandiging rapport statiegeld nvrd.jpgDhr. Verhoeven (D66), Dhr. Veldhuijzen (NVRD), Mevr. Snijder-Hazelhoff (VVD) en Mevr. Van der Werf (CDA) bij de overhandiging.

Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo, in opdracht van de NVRD. Het rapport werd gisteren aangeboden aan een delegatie van de commissie Infrastructuur en Milieu van de Tweede Kamer.
98 procent van de mensen die statiegeldflessen kopen, leveren die ook in. Zonder statiegeld worden flessen duidelijk minder gescheiden, dan belanden ze bij 44 procent van de Nederlanders in het restafval. 73 procent van de bevolking zou het een slechte zaak vinden als het huidige statiegeld wordt afgeschaft. Slechts 8 procent is voorstander van afschaffing. Een uitbreiding naar kleinere plastic flessen ziet 71 procent wel zitten. Ook voor het opnemen van plastic flessen en containers voor sappen en zuivel in het systeem bestaat veel steun: 69 procent. Met deze uitbreiding zouden drie keer zoveel drankverpakkingen gescheiden ingezameld kunnen worden. Voor een hoge respons is wel hetzelfde statiegeldbedrag nodig als bij de grotere flessen: 25 eurocent. Daarbij zou 90 procent van de Nederlanders de flesjes apart inleveren. Bij een lager bedrag komt 'slechts' 54 procent opdagen.