Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 13 mei 2014

AEEA inleveren via de brievenbus loopt achter bij verwachting

De resultaten vallen nog wat tegen, maar er is een opvallend hoog positief gevoel bij Leeuwarders over het inzamelen van afgedankte kleine elektrische apparaten via de brievenbus.

img_2299_1.jpgDe perceptie van de inzamelproef is goed, concludeert TNS Nipo na een online onderzoek onder 541 inwoners. 95 procent van de ondervraagden vindt het doel van de proef goed tot heel goed, namelijk meer afgedankte kleine elektrische apparaten inzamelen. De inleverbak wordt beoordeeld als ‘makkelijk’ (85 procent) en ‘dicht bij huis’ (83 procent). Iets meer dan 40 procent heeft inmiddels een klein elektrisch apparaat ingeleverd in de inleverbak. Uit onderzoek voorafgaand aan de proef bleek dat 74 procent geneigd is (meer) afgedankte kleine elektrische apparaten in te leveren indien daarvoor dichtbij huis meer mogelijkheden zijn.

Inzameldoelstelling nog niet gehaald

De inzamelproef voor kleine elektrische apparaten startte 1 september 2013 en duurt een jaar. In de proefperiode kunnen inwoners van Leeuwarden hun afgedankte kleine elektrische apparaten, zoals mobiele telefoons, föhns, mp3-spelers en elektrisch speelgoed ook dicht bij huis kwijt in inleverbakken onder 27 brievenbussen in de gemeente. Dit heeft in de eerste zes maanden geleid tot 3.100 kilo aan afgedankte kleine apparaten. De inzameling loopt hiermee nog achter bij de doelstellingen van de inzamelproef. De hoeveelheid kleine elektrische apparaten in het restafval van Leeuwarden lijkt te dalen. Doelstelling van de inzamelproef is deze te halveren. Herhaalde sorteerproeven moeten dit gaan aantonen.

Initiatiefnemers van de inzamelproef zijn de gemeente Leeuwarden, Wecycle, Omrin en PostNL. De initiatiefnemers delen de ambitie onze leefomgeving duurzamer te maken en dragen allen op hun eigen manier bij aan de inzamelproef.

Meer weten over Stichting Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten (NVMP) / Wecycle?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Gerelateerde artikelen