Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 12 april 2022

Nederlandse Overshoot Day twee weken vroeger

Als iedereen op aarde zo zou leven als de gemiddelde Nederlander, dan zou dit jaar op 12 april de jaarlijkse biocapaciteit van de planeet zijn verbruikt.

Volgens de berekeningen van de internationale duurzaamheidsorganisatie Global Footprint Netwerk zou het mondiale grondstoffenbudget voor heel 2022 er vandaag (12 april) doorheen zijn gejaagd als iedereen op aarde zo zou leven als de gemiddelde Nederlander. Extra treurig is dat de Nederlandse Overshoot Day vorig jaar nog op 27 april viel. We nemen als Nederlanders dus steeds meer van de aarde.

Earth Overshoot Day, de dag waarop de hele mensheid meer van de natuur heeft gebruikt dan de aarde in een heel jaar kan genereren, viel vorig jaar op 29 juli, net als in 2019 overigens. In 2020 viel de dag iets later, namelijk op 22 augustus. Waarschijnlijk een gevolg van de mondiale coronapandemie.

In de jaren ’70 viel Earth Overshoot Day nog in de laatste twee maanden van het jaar, maar schoof tot 2019 steeds verder naar voren in het jaar. Alleen in tijden van economische crisis werd die trend tijdelijk doorbroken, bijvoorbeeld begin jaren ’80 en in de jaren 2008/2009.

Lange weg naar circulaire economie

Beleidsmakers zien de transitie naar een circulaire economie als een oplossing voor de alsmaar toenemende ecologische overbesteding, maar de transitie naar die economie gaat vooralsnog langzaam. Nederland heeft zichzelf tot doel gesteld in 2050 volledig circulair te zijn, maar lijkt daar dus nog heel ver van verwijderd.