Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 24 november 2022

Barcelona en München willen zero waste steden worden

München en Barcelona hebben een officiële verbintenis ondertekend om 'zero waste' te worden. Een voorbeeld voor Nederlandse steden?

Het ‘Zero Waste Cities Certificaat’ is een Europese certificeringsnorm die wordt aangedreven door milieuorganisatie Zero Waste Europe (ZWE), en ZWE-spinoff Mission Zero Academy (Miza). Barcelona en München zijn de grootste Europese kandidaatsteden tot nu toe. Het certificaat bestaat uit vijf stappen: het tonen van interesse, toewijding, implementatie, certificering en jaarlijkse verbetering. Wat voor cijfer een gemeente krijgt wordt bepaald op basis van een score kaart. Maar wat betekent dit precies?

Barcelona

Voor Barcelona houdt de certificering in dat de stad inzet op een gescheiden inzamelingspercentage van 67 procent tegen 2027. Het huidige Europese gemiddelde ligt rond de 48 procent. Ook wordt gemikt op een totale afvalproductie van 427 kilo per persoon in 2027.

“We produceren een enorme hoeveelheid afval en het wordt tijd dat we daar verantwoordelijk voor worden”, aldus Ada Colau, burgemeester van Barcelona. “Barcelona's inzet met de zero waste strategie laat zien dat we er wel degelijk om geven en dat we handelen: we willen een neutrale stad zijn en vele anderen inspireren.”

München

München, dat net als Barcelona ongeveer 1,6 miljoen inwoners heeft, kondigde in augustus al nieuwe afvaldoelstellingen aan. Om aan de eisen van het Zero Waste Cities Certificaat te voldoen, moet de stad de hoeveelheid restafval tegen 2025 met 35 procent terugdringen naar 127 kilo per persoon. Ook moet tegen 2035 de hoeveelheid huishoudelijk afval tot 310 kilo zijn teruggebracht.

“Ik vind het erg belangrijk dat wij, de stad München, profiteren van de ervaringen van anderen als onderdeel van een Europees zero waste-netwerk, maar ook andere steden inspireren”, zegt Dieter Reiter, burgemeester van München. “Door vandaag de Zero Waste Commitment te ondertekenen, benadrukken we ons voornemen om een stad te worden die zo weinig mogelijk afval produceert en hulpbronnen spaart.”

Nog geen Nederlandse steden zijn bij het Zero Waste Cities programma aangesloten.

Gerelateerde artikelen