Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 23 februari 2023

Supermarkten maken einde aan wegwerpzakjes

Vijf supermarktketens slaan de handen ineen: in het kader van het Plastic Pact verdwijnen wegwerpzakjes voor groenten en fruit uit hun winkels.

Verse groenten en fruit kunnen in vijf supermarktketens alleen nog in herbruikbare tasjes gekocht worden.
Foto: Janis Smits - Fotolia

Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en Plus hebben daarvoor een intentieverklaring ondertekend. De zogenoemde hemdtasjes worden vervangen door herbruikbare exemplaren, die klanten zelf thuis kunnen wassen. Ook papieren wegwerpzakjes gaan in de ban, om zo hergebruik het 'nieuwe normaal' te maken. De supermarktketens verwachten hiermee jaarlijks zo'n 126 miljoen plastic en 10 miljoen papieren zakjes uit te sparen. 

Het gratis verstrekken van plastic tasjes is in Nederland al sinds 2016 verboden, op basis van Europese wetgeving. Sindsdien is het verbruik ervan flink afgenomen. Dit verbod geldt echter niet voor de zeer dunne hemdtasjes, die voor groenten en fruit gebruikt worden. 

Het nieuwe normaal

Albert Heijn heeft de plastic wegwerpzakjes vorig jaar al uitgebannen en vervangen door herbruikbare zakjes, de overige vier supermarkten doen dat in de loop van dit jaar. De ketens hopen door gezamenlijk op te trekken de overgang zo eenvoudig en duidelijk mogelijk te maken voor de klant. De wenperiode is daarom ook zo kort mogelijk, staat in de intentieverklaring. De supermarkten hebben daarnaast afgesproken om geleerde lessen en leveranciersinformatie te delen. De maatregel wordt in de zomer van 2024 geëvalueerd.

"De consument moet er zo snel mogelijk aan wennen dat hergebruik van verpakkingen normaal is. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk supermarktketens meedoen. Het Plastic Pact NL zal dit soort gezamenlijke initiatieven blijven ondersteunen", zegt Carlijn Röell, operationeel directeur van het Plastic Pact NL.

Aansluiten

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat is blij met het initiatief van de supermarkten en hoopt dat andere supermarkten dit voorbeeld volgen. "Hoe minder afval we met zijn allen in de keten brengen, hoe minder we uiteindelijk moeten verwerken. Ik omarm daarom dit initiatief van Nederlandse supermarkten om een einde te maken aan wegwerpzakjes voor aardappels, groenten en fruit. Het zou fantastisch zijn als alle supermarkten zich bij het initiatief zouden aansluiten."