Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 29 december 2023

Renewi waarschuwt: 'Wenskaart wordt brandbrief'

Tientallen keren per jaar krijgt Renewi te maken met branden, veroorzaakt door batterijen in het afval. Nu het einde van het jaar nadert, doet het bedrijf een vurige oproep om batterijen altijd gescheiden in te leveren, dus ook batterijen uit wenskaarten.

Wenskaarten met lichtjes of muziek bevatten een batterij, die een afvalbrand kan veroorzaken.
Foto: Renewi

‘Lege batterijen, lever ze in.’ Dat gaat meestal goed: in Nederland en België samen wordt jaarlijks zo’n tien miljoen kilogram aan batterijen ingezameld. België staat zelfs aan de top in Europa als het gaat om batterij-inzameling. Maar helaas komen er nog regelmatig accu’s of kleinere batterijen binnen bij afval- en recyclingbedrijven. Deze zitten vaak tussen het reguliere afval, afkomstig van bedrijven en particulieren.

Emile Frans, site manager bij Renewi in Zoeterwoude, weet er alles van. “Zolang een batterij heel blijft, is er niet veel aan de hand. Maar raakt deze beschadigd, dan gaat de inhoud reageren. Dat zorgt voor warmte en hitte. Op onze sorteerlijn krijgen we gemengde, soms grove, afgedankte materialen, dus ga maar na hoe groot het risico op beschadigingen is. Beginnende branden door batterijen zijn ons dan ook niet vreemd; twee keer per jaar maken we het wel mee”, vertelt hij.

'Levensgevaarlijk'

Renewi zet veiligheid van medewerkers en omwonenden naar eigen zeggen voorop. Frans: “Als ik ‘s avonds mijn eindronde loop, zie ik altijd wel ergens knipperende lichtjes. Meestal is dit speelgoed of zijn het kermisartikelen waar de batterijen nog in zitten. Of er gaat ergens een afgedankte brandmelder af, weggegooid met batterijen en al.” De site manager komt ook wenskaarten of horloges met batterijen tegen, complete accuboormachines, fietsaccu’s of zelfs computers. “Levensgevaarlijk, zeker als de batterijen zich tussen het oud papier of karton bevinden, zoals vaak het geval is met muziekwenskaarten rond de jaarwisseling.”

Samen naar veiligere keten

“We kunnen de batterijen niet altijd signaleren. Burgers en bedrijven kunnen dus enorm helpen door bewust met hun afgedankte batterijen om te gaan”, aldus Frans. Verwijder batterijen en lever ze gescheiden in. Lukt het verwijderen niet? Lever dan het complete product in als gevaarlijk of (klein) chemisch afval, is zijn advies.

Renewi neemt zelf ook verantwoordelijkheid voor de veilige verwerking van batterijen, onder andere door in gesprek te gaan met producenten en klanten over het zo (brand)veilig mogelijk maken van de hele productie-, afval- en recyclingketen.

Een nieuw leven

Inzameling van batterijen via het chemisch afval is niet alleen belangrijk om branden te voorkomen, maar ook omdat er stoffen in zitten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu, benadrukt Renewi. Een andere belangrijke reden om batterijen gescheiden in te leveren, is duurzaamheid en het behoud van grondstoffen. Zodra de batterijen gesorteerd zijn, gaan ze naar verschillende recyclers in Europa. Daar worden de batterijen verpulverd en verhit in een vacuümoven. Zo worden metalen teruggewonnen, zoals ijzer, lood, zink en mangaan. Deze metalen dienen als grondstof voor het maken van nieuwe producten, zoals fietsen of dakgoten.