Categorie: Innovatie en techniek | Gepubliceerd: 27 april 2009

Nieuwe scheidingstechniek voor bodemas

Een door de TU Delft ontwikkelde technologie zorgt voor optimale scheiding van metalen en mineralen uit bodemas.

Uniek is dat metaal en mineraaldeeltjes kleiner dan 10 millimeter effectief gescheiden kunnen worden. De nieuwe gepatenteerde scheidingstechniek is kostenbesparend en verlaagt de milieulasten aanzienlijk. De TU Delft en de Fondel Groep, een internationaal handels-, verwerking- en recyclingbedrijf in metalen en legeringen, hebben samen Inashco opgericht voor de verdere ontwikkeling van de technologie. Inashco staat voor Incineration Ash Company.

Laagwaardig constructiemateriaal
Tot nu toe wordt het as, dat overblijft in afvalverbrandingsinstallaties, in veel Europese landen gestort op een stortplaats of gebruikt als laagwaardig constructiemateriaal voor bijvoorbeeld het ophogen van snelwegen. Dit brengt milieurisico's met zich mee, zoals grondwaterverontreiniging door het uitlogen van metalen deeltjes. Om dit te voorkomen, moeten er op een stortplaats ondoordringbare lagen worden aangebracht. De kosten hiervoor zijn zeer hoog. Bovendien gaan de deeltjes fijne metalen en mineralen voor hergebruik verloren.

Waardevol
Een prototype trok de aandacht van Fondel Development BV, een onderdeel van de Fondel Groep. "Deze technologie is zo uniek omdat hiermee niet alleen op korte termijn grote bedrijfeconomische voordelen behaald kunnen worden, maar tegelijk ook een belangrijke stap wordt gezet naar 100% recycling van bodemassen tot waardevolle producten", aldus Jaap Vandehoek, directeur van Fondel Development en Inashco.

Meer weten over Inashco BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website