Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 12 mei 2009

Ook spaarlamp krijgt inzamelbox bij supermarkten

Net als lege batterijen moeten kapotte spaarlampen in de toekomst gewoon kunnen worden ingeleverd bij de supermarkt.

Stichting LightRec, verantwoordelijk voor de inzameling van oude spaarlampen en tl-buizen, is dit overeengekomen met de belangrijkste retailers van Nederland, waaronder Blokker, Hema en Gamma. Er komt een aparte inzamelbox waarin de consument kapotte spaarlampen kan achterlaten zonder tussenkomst van het winkelpersoneel.
LightRec inventariseert momenteel wat de 'functionele specificaties' moeten zijn van dit beoogde inzamelmiddel. Het moet namelijk geschikt zijn voor zowel food- als non-foodretailers en voor zowel kleine als grote winkels. LightRec verwacht voor het eind van dit jaar de eerste duizend inzamelboxen geplaatst te hebben. In het ontwerp is aansluiting gezocht bij de bekende batterijeninzamelton. Via een openbare tenderprocedure werd het ontwerp van afvalverwerker Sita geselecteerd als 'meest veelbelovende' qua ‘look & feel' en 'functionele inzetbaarheid'. Bovendien is het volgens de stichting een 'kind- en gebruiksvriendelijk, ergonomisch doordacht, eenvoudig te plaatsen' ontwerp 'met een professionele uitstraling'.
Onderzoek van TNO heeft uitgewezen dat er geen besmettingsgevaar is voor voedsel als er een keer een lamp breekt. In spaarlampen zit kwik, waardoor de winkeliers zich zorgen maakten. De inzamelbox die LightRec zal laten ontwerpen moet de mogelijke risico's minimaliseren.
"De winkeliers zijn verplicht om die lampen in te nemen", meldt LightRec-directeur Jeroen Bartels. "Maar we willen wel zorgen dat dat veilig en gemakkelijk kan. Wat we voor batterijen heel gewoon vinden, moet voor spaarlampen ook gewoon worden."
Nog voor de zomer verwacht LightRec de eerste inzamelbox te presenteren aan retailers in Nederland.

Meer weten over Stichting LightRec Nederland?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website