Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 22 juni 2009

LightRec: maak haast met voorlichting afvalfase spaarlamp

Stichting LightRec, die namens de lampenproducenten verantwoordelijk is voor de inzameling van spaarlampen, verwacht een 'stuwmeer' aan afgedankte spaarlampen door de uitfasering van de gloeilamp.

Uit een telling door GfK Panelservices in bijna 3.000 Nederlandse huishoudens bleek dat er gemiddeld negen spaarlampen per huishouden zijn. 1990 was dit er nog maar één spaarlamp, in 2000 nog slechts drie. Momenteel maken van alle huishoudelijke lampen de spaarlampen 16 procent uit. Vanaf september 2009 zal de gloeilamp in hoog tempo uit de winkelschappen verdwijnen, en daarom liet LightRec onderzoeken hoeveel er nu circuleren. Bij de overhandiging van de onderzoeksresultaten afgelopen woensdag aan Hetty Hafkamp, voorzitter van de Task Force Verlichting, pleitte LightRec-voorzitter Martin de Jager daarom voor intensieve voorlichting om consumenten bewust te maken van de noodzaak van recycling van energiezuinige verlichting. LightRec is bezig met supermarkten te bepalen hoe de nieuwe inzamelbak voor spaarlampen eruit komt te zien.
Volgens LightRec-voorzitter Martin de Jager is dit het komend decennium een 'snel aanwassend stuwmeer' aan spaarlampen. "Momenteel zijn er nog bijna 300 miljoen gloeilampen in huishoudens aanwezig. Deze zullen de komende jaren vervangen worden door energiezuinige lampen. Dit betekent dat over afzienbare tijd een explosieve stijging van het aantal in te zamelen lampen te zien zal zijn."
Veel consumenten zijn nog niet op de hoogte van het feit dat energiezuinige lampen technisch gesproken 'elektrische apparatuur' zijn en dus niet (zoals een gloeilamp) als huisvuil mogen worden afgedankt. De Jager: "De consument trekt logischerwijs geen parallel tussen een spaarlamp en een wasmachine. Beiden vallen wel onder dezelfde Europese en Nederlandse regelgeving. Bovendien is een spaarlamp tot wel 94 procent te recyclen in herbruikbare grondstoffen. Kortom, alle reden om de komende jaren in te zetten op het thema: Spaarlamp stuk? Lever hem in!"

Meer weten over Stichting LightRec Nederland?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website