Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 07 augustus 2009

LightRec verwacht groei inzameling spaarlampen

Door de toetreding van de verzamelde grootwinkelbedrijven tot de Stichting LightRec, is het inzamelsysteem voor gasontladingslampen en lichtarmaturen volgroeid.

Dat concludeert de stichting uit de cijfers van haar jaarverslag. Ten opzichte van 2007 is de hoeveelheid ingenomen lampen met zes procent gestegen naar 2.244 ton; 12 miljoen lampen en TL-buizen. De groei is vooral gerealiseerd door spaarlampen en straatverlichting.
De verkopen van energiezuinige lampen vertonen al jaren een stijgende lijn, maar als gevolg van de voorgenomen uitfasering van de gloeilamp zal dit proces de komende jaren in versneld tempo plaatsvinden. In een onlangs uitgebrachte bezitsmeting van spaarlampen blijkt dat energiezuinige lampen de komende jaren bijna 300 miljoen gloeilampen moeten vervangen.

Campagne
Met name gewone consumenten zijn nog onvoldoende op de hoogte van het feit dat een kapotte spaarlamp niet met het huisvuil mag worden afgedankt. LightRec liet daarom in het afgelopen jaar een speciale mediacampagne ontwikkelen om deze boodschap bij de consument te brengen. "Deze lijn zal de komende jaren worden voortgezet", aldus operationeel directeur Jeroen Bartels. "De bekendheid met het fenomeen ‘inzamelen van spaarlampen' is behoorlijk toegenomen, tot zo'n 60 procent. Maar we zijn er nog niet, dus ontwikkelen we nieuwe initiatieven. Zo zijn we onder meer in gesprek met de projectgroep ‘Huishoudelijke verlichting' van de Task Force Verlichting en met retailers over een inzamelbox voor spaarlampen in onder meer supermarkten. Daarnaast ontwikkelen we scholenprogramma's met een DVD over het recyclingproces van onder andere spaarlampen. Ook werken we aan een oplossing voor rondslingerende kleine apparaten in en om het huis, waaronder de spaarlamp." LightRec is ervan overtuigd met deze acties de verwachte groei in de afdanking van spaarlampen door de uitfasering vanaf september 2009 op te kunnen vangen.
Het aantal deelnemers van LightRec groeide in 2008 tot 330, een stijging van 10 procent ten opzichte van 2007. Deze stijging is deels het gevolg van het toetreden van de bovengenoemde grootwinkelbedrijven en deels toe te schrijven aan het groeiend aantal deelnemers uit de LED-sector. Ook LED-lampen dienen immers gescheiden ingezameld te worden.

Meer weten over Stichting LightRec Nederland?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website