Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 24 maart 2014

Warenhuizen scoren slecht met lampeninzameling

Minder dan de helft van de warenhuizen neemt oude lampen aan voor recycling bij aankoop van een nieuwe lamp. Dit terwijl winkels hiertoe wettelijk verplicht zijn.

Dat blijkt uit onderzoek door de Consumentenbond in opdracht van Stichting LightRec. Woonwinkels, elektronicazaken en lampenwinkels doen het veel beter. Zij accepteren in veel gevallen de oude lampen van de consument. Hoewel steeds meer winkelketens inzamelbakken hebben staan waar je altijd een lamp kunt inleveren, wordt bij een vijfde van de winkelbezoeken de kapotte spaarlamp nog steeds geweigerd of weggegooid.

fotowecyclelampeninleveren8.jpgInzameling van lampen in de supermarkt.

Verantwoordelijkheid

Een aantal winkels steekt met kop en schouders boven de rest uit, terwijl enkele andere ketens juist ver onder de maat presteren. Hoewel de overkoepelende score van warenhuizen tegenvalt, presteert Blokker uitzonderlijk goed (in 100 procent van de bezoeken werd de lamp aangenomen). De supermarkten scoren redelijk (gemiddeld 78 procent), met als positieve uitschieters Dirk-supermarkten en de Dekamarkt. Van de doe-het-zelfzaken kwamen Gamma en Formido als beste naar voren en bij de elektronicazaken voert Media Markt de lijst aan.

De bedrijven die ondermaats presteren hebben inmiddels een brief van LightRec ontvangen. Jeroen Bartels, manager van LightRec: “Het blijkt dat sommige bedrijven zowel hun wettelijke als hun maatschappelijke verantwoordelijkheid niet nemen. De druk op LightRec om hier steeds transparanter over te worden neemt toe. Als we in staat zijn de matig en slecht presterende winkelketens mee te krijgen dan versterken we het fundament om meer lampen in te zamelen voor recycling.”

Lagere drempel

Steeds meer winkelketens gaan een stap verder dan hun wettelijke verplichting en zetten inzamelbakken neer waar consumenten hun lampen makkelijk in kwijt kunnen. Het aantal Wecycle-inzamelbakken voor lampen ‘before the counter’ binnen de detailhandel groeide de afgelopen drie jaar dan ook gestaag naar inmiddels meer dan 1.800. Bartels: “Het is goed om te zien dat er steeds meer inzamelpunten komen waar de consument altijd terecht kan. De retailer verleent hiermee ook een service naar de consument en de drempel om lampen in te leveren wordt zo veel lager. Dat de groei van het aantal winkels dat wel op de juiste manier de wettelijke oud-voor-nieuw regeling toepast stagneert is echt te wijten aan een paar spelers die het veel slechter doen dan de rest.”

 winkelketens met inlevermeubels voor lampen.jpg  winkels met inlevermeubels voor lampen.jpg

Groei aantal winkels met inzamelbakken over de afgelopen drie jaar en een prognose voor 2014. 

 

Mysteryshoppers

De ‘mysteryshoppers’ testten voor het vierde jaar op rij bij 620 winkels of zij bij aankoop van een spaarlamp een oude lamp konden inleveren voor recycling. Hiertoe zijn winkels volgens de wetgeving Beheer Elektrische en Elektronische Apparatuur verplicht. Daarnaast werd de kennis van het winkelpersoneel getest over de inzameling en de spaarlampen zelf.

Meer weten over Stichting LightRec Nederland?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website