Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 03 juni 2014

Meer inzamelpunten spaarlampen bij winkels

Het aantal inzamelpunten voor energiezuinige lampen steeg in het eerste kwartaal van 2014 met 23 procent, maar het aantal winkelketens dat meedoet is nog beperkt.

Dat meldt Stichting LightRec, de organisatie die in Nederland verantwoordelijk is voor de inzameling en recycling van lampen. Inmiddels staan er 2237 inzamelpunten in vestigingen van 31 winkelketens. Daarmee heeft LightRec haar doelstelling voor 2014 nu al behaald. Dat betekent echter niet dat de stichting dit jaar al klaar is - het liefst ziet LightRec in alle grote supermarktketens inzamelmeubels verschijnen.

Wettelijk zijn winkels alleen verplicht een oude lamp voor recycling in te nemen bij aankoop van een nieuwe. Met de inzamelmeubels hoeven consumenten niet eerst een nieuw product te kopen voor ze een oud exemplaar kunnen leveren en is de drempel om in te leveren dus lager. Winkeliers kiezen bewust voor een extra service aan de consument, zegt Jeroen Bartels, manager van LightRec. “De drempel voor consumenten om hun oude lamp in te leveren wordt veel lager als ze deze bij de winkel om de hoek kunnen inleveren. De gemeentelijke milieustraat is voor het inleveren van een spaarlamp veel minder aantrekkelijk, omdat deze vaak ver weg is. Daarom is het plaatsen van een inzamelmeubel voor lampen bij winkels waar de consument vaak komt, een veel betere optie.”

Meer weten over Stichting LightRec Nederland?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website