Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 17 juli 2019

Afvalbedrijven helpen bij opruimen processierupsen

Samen met groenbedrijven gaan HVC en Zavin de komende periode ervoor zorgen dat de eikenprocessierupsen worden opgeruimd, zonder risico voor medewerkers en omwonenden.

Eikenprocessierupsen in close-up.
Foto: Kleuske | Wikimedia Commons | CC BY-SA 3.0

De Vereniging Afvalbedrijven (VA) heeft afgelopen week overleg gevoerd met minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Cumela, de belangenorganisatie van groenbedrijven om te beoordelen wat de beste verpakkingsmethode is en op welke manier eikenprocessierupsen moeten worden aangeboden. Voor het overgrote deel van de rupsen is een oplossing gevonden: deze moeten worden aangeleverd in bigbags die dicht zijn en niet scheuren, zodat de grijpers van een afvalenergiecentrale (AEC) ze kunnen oppakken om in een verbrandingsoven te gooien.

Dichte bigbags

Eerder deze maand meldde Cumela nog dat veel afvalbedrijven weigerden om de zakken met rupsen en nesten te verbranden, omdat ze vreesden dat de zakken scheuren en hun eigen medewerkers dan in aanraking komen met de brandharen. “Met deze dichte bigbags is de veiligheid geborgd en zullen HVC en Zavin een aantal afvalbedrijven helpen bij het opruimen van de rupsen”, laat VA-woordvoerder Fons Potters weten. "Die twee bedrijven beschikken over een grijper die precies groot genoeg is om de bigbags goed op te kunnen pakken.”

Of deze oplossing ook volgend jaar wordt toegepast, kan hij nog niet zeggen. “Als we eerder met elkaar in overleg gaan en niet midden in het seizoen voor de eikenprocessierupsen, kunnen we meer opties afwegen.”

Voor een klein percentage van de rupsen wordt overigens nog naar een oplossing gezocht. Het gaat hierbij om de rupsen, die al in plastic zakken in containers liggen. “Deze zakken gaan gegarandeerd scheuren, als die eruit worden gehaald”, aldus Potters. De haren van de eikenprocessierupsen kunnen gezondheidsproblemen met zich meebrengen, zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Meer weten over Vereniging Afvalbedrijven?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website