Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 04 december 2019

Van Veldhoven moet pmd-scheiding verdedigen

Een kritisch opiniestuk van een VVD-raadslid heeft geleid tot Kamervragen van de VVD over pmd-scheiding.

Tweede Kamerlid Erik Ziengs (VVD) heeft vragen over de zin en onzin van pmd-scheiding gesteld aan minister voor Milieu en Wonen Stientje van Veldhoven. Aanleiding is een opiniestuk in NRC van Hugo Bellaart, VVD-raadslid in de gemeente Gooise Meren. Bellaart stelt daarin dat meer scheiden van plasticafval niet per se beter is voor het milieu, omdat maar een relatief klein deel daadwerkelijk wordt hergebruikt. Hij is vooral kritisch op het inzamelen van pmd, omdat er relatief veel residu in de stroom zit en de inzamelkosten hoger zijn.

Ziengs wil nu van de minister weten of zij het beeld herkent dat in het artikel naar voren komt en wat zij vindt van de recent aangenomen nieuwe afspraken tussen VNG en het Afvalfonds Verpakkingen over de Raamovereenkomst Verpakkingen. "Acht u het wenselijk dat gemeenten aan autonomie verliezen op de zeer zichtbare gemeentelijke taak van het inzamelen van afval?", vraagt Ziengs bijvoorbeeld. En "neemt de verwarring onder consumenten niet toe door ook niet-recyclebare verpakkingen bij het pmd te voegen?"

VNG-motie

Bellaarts gemeente Gooise Meren diende vorige maand samen met de gemeente Eemnes een motie in bij de Algemene Ledenvergadering van de VNG, waarin zij verzochten om een diepgravend onderzoek naar de pmd-inzameling. Deze werd tijdens de Ledenvergadering echter verworpen.