Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 21 januari 2020

Amsterdam verkoopt alle aandelen in AEB

De gemeente Amsterdam heeft een principebesluit genomen om alle aandelen in AEB te verkopen. Een aantal taken blijft wel bij de gemeente.

Eerder werd juist de deur om AEB toch te behouden nog voorzichtig opengehouden. Nu meldt de gemeente echter dat er een principebesluit genomen is. Samen met een aantal belangrijke uitgangspunten voor de verkoop wordt dit in februari besproken met de gemeenteraad. Er komt een competitief verkoopproces waar in april of mei een definitieve go over wordt verwacht. De komende maanden bereidt het college het verkoopproces verder voor. Er wordt een boekenonderzoek gedaan en informatie samengesteld voor potentiële kopers. Het hele verkoopproces duurt waarschijnlijk tot eind 2020.

De gemeente heeft AEB liquiditeitssteun gegeven tot maximaal 80 miljoen euro. Tot nu toe is daarvan 35 miljoen euro aan AEB verstrekt. In het verkoopproces zal de prijs het belangrijkste criterium zijn. De partijen moeten verder voldoen aan een aantal geschiktheidseisen, op het gebied van onder meer integriteit en financiële draagkracht.

Verwerkingscontract

Ook wil Amsterdam dat de koper voor langere tijd aandeelhouder blijft en dat publieke belangen zoals warmtelevering en verwerking van gemeentelijke afvalstromen geborgd blijven. Er wordt echter geen nieuw afvalverwerkingscontract voor AEB meegegeven bij de verkoop, omdat het dan ook deels een aanbestedingsproces wordt. Het huidige verwerkingscontract van de gemeente en AEB loopt eind 2022 af. Daarna zal opnieuw aanbesteed moeten worden en is het dus denkbaar dat het Amsterdamse afval niet langer naar AEB gaat.

Publiek

Een aantal publieke taken op het gebied van afvalinzameling en afvalverwerking gaat naar de gemeente. Zo zal Amsterdam de Afvalpunten gaan beheren en exploiteren. Hierdoor komen zo’n 55 medewerkers in dienst bij de gemeente. Ook krijgt de gemeente de regie over het vermarkten van de gescheiden ingezamelde stromen.

Meer informatie:

» Brief principebesluit verkoop AEB

Meer weten over AEB Amsterdam?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website