Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 18 januari 2022

Afvalsector maakt zich zorgen over omikronvariant

De besmettelijkheid van de omikronvariant van het coronavirus heeft een behoorlijke invloed op de afval- en recyclingsector. Met name de aanscherping van de quarantaineregels bemoeilijkt het werk, blijkt uit een rondgang van AfvalOnline.


Foto: 123rf.com/ismagilov

Een flinke toename in het aantal besmettingen en daarmee het aantal mensen dat in quarantaine moet, heeft ook zijn weerslag op de afval- en recyclingbranche, ziet NVRD-voorzitter Henry Meijdam. “Dit zorgt voor extra uitdagingen om te komen tot voldoende bezetting. Eind vorig jaar zagen we al dat afvalverwerkingsbedrijf Avri tijdelijk de milieustraat in Culemborg heeft moeten sluiten en de gft-containers minder frequent heeft kunnen legen. Wij hebben inmiddels ook aanvullende meldingen ontvangen van afvalinzamelaars die lokaal iets hebben moeten afschalen. Gelukkig is het aantal meldingen hiervan nog beperkt, maar dit baart ons wel zorgen.” Zorgen bestaan ook bij Hans Koning, directeur van brancheorganisaties FNOI en MRF. “De strikte quarantaineregels leiden tot een toenemend kunst- en vliegwerk om bedrijven draaiende te houden. Los van omikron is er al sprake van personeelskrapte in bepaalde functies, denk bijvoorbeeld aan chauffeurs. We kijken dus wel met enige zorg naar de huidige ontwikkelingen.”

Tien dagen quarantaine

Ook Otto Friebel van brancheorganisatie BRBS Recycling wijst op de aanscherping van de quarantaineregels. “Het is niet zo dat alle medewerkers via het werk besmet raken, maar het is juist de aanscherping van de quarantaineregels die de werkzaamheden bemoeilijkt. Mensen die een nauw contact met een besmet persoon hebben gehad, moeten vanaf 10 december tien dagen in quarantaine. Met deze maatregel zien we de opkomst van sorteershifts bij recyclingbedrijven aanzienlijk terugnemen.”

Om te voorkomen dat het opkomst- en bezettingsprobleem in de gehele keten gaat ontstaan, pleit Friebel ervoor om de afvalsector aan te passen van ‘cruciaal’ naar ‘vitaal’. “De overheid heeft namelijk bepaald dat, als men werkzaam is in een vitaal beroep en een van de huisgenoten positief getest is, men wel mag werken. De gezinsquarantaine geldt in dat geval niet. Met deze aanpassing houden we de dienstverlening dan op gang.” Ook Koning vindt dat er nog eens goed moet worden gekeken naar de quarantaineperiode van essentiële sectoren. “‘Iedereen’ is niet voor niets nu tweemaal gevaccineerd en geboosterd.”

Aangepast advies volgt

Meijdam laat weten aan de Rijksoverheid te hebben gemeld dat een verdere afschaling van inzamelaars kan worden voorkomen door de quarantaineregels te versoepelen. “De versoepeling geldt voor medewerkers van uitsluitend cruciale beroepen die niet positief zijn getest en geen klachten hebben, maar wel in quarantaine zitten. Inmiddels hebben we bevestiging ontvangen vanuit het Rijk dat deze week een aangepast advies volgt voor cruciale beroepen. Wij zijn blij met deze reactie vanuit het Rijk en kijken naar dit advies uit.” Uiterlijk vanaf vrijdag 21 januari volgt een advies voor quarantaineregels voor 'personen met bepaald beroep', staat op de website van de Rijksoverheid te lezen.

Uitzondering

Voor de leden van de Vereniging Afvalbedrijven (VA) zijn bovenstaande problemen momenteel niet aan de orde, meldt VA-directeur Robbert Loos. “Uiteraard zijn wij in nauw contact met onze leden over de gevolgen van het virus en de regelgeving. We hebben vinger aan de pols bij de verzuimpercentages en volgen vanzelfsprekend de ontwikkelingen op de voet”, aldus Loos.

Gerelateerde artikelen