Heeft de gemeente Amsterdam zicht op welke bedrijven en organisaties in de stad op dit moment hun afval niet scheiden, terwijl ze daar wel toe verplicht zijn? En is het college bereid hen aan te pakken?
Het Amsterdamse gemeenteraadslid Judith Krom (PvdD) wil van het college van BenW weten of het, eventueel in samenspraak met de Omgevingsdienst, een plan kan maken om handhavend op te treden tegen slecht scheidende bedrijven. Aanleiding is een artikel in NRC van 22 mei waaruit blijkt dat kleine bedrijven in Rotterdam lang niet altijd hun afval goed scheiden. In het artikel staat dat het college in de Maasstad er tijdens een fietstochtje met Renewi achter kwam dat er elke dag vijf volle vrachtauto’s etensresten uit de Rotterdamse horeca gered kunnen worden. Nu belandt dit nog op grote schaal bij het restafval. Als een horecazaak groter is dan 40 vierkante meter en meer dan 240 liter afval per week produceert – de inhoud van een standaardkliko thuis – dan is afval scheiden echter verplicht.
Krom ziet dat er voor ondernemers op dit moment een perverse prikkel bestaat om afval niet te scheiden. Bij het ophalen van bedrijfsafval wordt namelijk elke afvalstroom, zoals rest, glas, papier of gft, apart in rekening gebracht. Daardoor zijn kleine bedrijven geneigd minder gescheiden afvalstromen te kiezen om in de kosten te besparen, stelt het raadslid in een toelichting op haar schriftelijke vragen aan het college. Volgens haar gaat dit direct ten koste van de circulaire ambities van Nederlandse overheden. Plastic, gft-afval en glas verdwijnt in de ‘restbak’ en wordt verbrand, terwijl dit afval juist enorm geschikt is om te hergebruiken.
In white-label-inzamelinitiatieven waarbij afvalbedrijven samen met één neutraal voertuig een binnenstad in gaan om afval efficiënt gescheiden in te kunnen zamelen, lijkt Krom een deel van de oplossing te zien. De PvdD’er wil van het college onder andere weten of Amsterdam hiermee experimenteert. Blijkbaar is zij er niet van op de hoogte dat PreZero, Renewi en de gemeente Amsterdam al sinds eind 2020 gezamenlijk bedrijfsafval inzamelen in de binnenstad. Verder vraagt Krom naar de stand van zaken rond het Negen Straatjes-project, waarbij geëxperimenteerd wordt met een gecombineerde inzameling van bedrijfsafval en huishoudelijk afval. Die proef loopt nog tot eind 2025.
Krom vraagt tot slot naar de plannen van het college om het misbruik van het reinigingsrecht door ondernemers aan te pakken in de stad. Uit een Amsterdams onderzoek naar misbruik van inzamelvoorzieningen zou blijken dat ondernemers zich hier nogal eens schuldig aan maken in de hoofdstad.