Archief van artikelen en berichten


Zoek
in

Er zijn 1800 items gevonden.

Sorteren op

'Focus moet op het 'hoe' op WCEF 2024'

20191009_120759.jpg

Een urgente waarschuwing op het World Circular Economy Forum: de wereld koerst momenteel af op 60 procent meer materiaalgebruik in 2060 dan nu.

Daling CO2-uitstoot Nederlandse industrie

dreamstime_m_219963543.jpg

Nederlandse bedrijven die onder het Europese emissiehandelssysteem vallen, hebben in 2023 13,2 procent minder emissies veroorzaakt dan in 2022. Oorzaken zijn een lagere industriële productie en schonere stroom.

Warmtenet ARN mogelijk voor Gelderse gemeenten

dreamstime_m_50673285.jpg

De gemeenten Heumen, Beuningen en Wijchen willen mogelijk gebruik gaan maken van afvalwarmte van ARN.

Minder energie uit afval

DSC02345.JPG

In 2022 is in Europa minder energie uit afval opgewekt dan het jaar ervoor. Het is de eerste afname na drie jaar van groei.

'Zichtbare circulariteitsbijdrage op non-food gewenst'

dreamstime_m_217980180.jpg

Fiar, de brancheorganisatie voor producenten en importeurs van audio, imaging en tv, breekt een lans voor een zichtbare circulariteitsbijdrage op alle relevante non-food producten.

Tot 11 Mton plastic verzameld op zeebodem

dreamstime_m_99008789.jpg

De zeebodem fungeert als een reservoir voor plasticvervuiling, dat tot honderd keer meer plastic bevat dan dat aan de wateroppervlakte drijft.

Eerste gevalideerde CSC-duurzaamheidsverslag betonsector

Mock-up- Duurzaamheids verslag- grijs66 (002).jpg

De Nederlandse betonsector draagt 1,6 procent bij aan de nationale CO2-uitstoot, terwijl die bijdrage mondiaal gemiddeld op 7 procent uitkomt. “Dan moet je toch al iets goed doen”, concludeert Paul Ewalds, adviseur CSC en coördinator circulaire economie bij Betonhuis.

Vlaams grondstoffenverbruik daalt langzaam

dreamstime_m_67903356.jpg

Vlaanderen wil 30 procent minder grondstoffen gebruiken tegen 2030. Een beginnetje is gemaakt, mede dankzij de coronapandemie, maar meer stimulering en circulair denken zijn nog steeds dringend nodig.

Nederlandse en Duitse AEC's zetten samenwerking op papier

Thermal waste treatment plant of AVR in Duiven (Netherlands) .JPG

De Nederlandse en Duitse afvalenergiecentrales (AEC's) hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de uitwisseling van kennis en ervaring.

Waarde van retourzendingen onderschat

DSCN0051.JPG

In retourzendingen van producten ligt veel waardevolle informatie besloten. Als bedrijven die informatie beter gebruiken, dragen ze niet alleen bij aan een circulaire economie, maar worden ze ook winstgevender, stelt een promovendus.

No Palm Ingredients: duurzame missie met reststromen

Fotografie NoPalm Ingredients_-3.jpg

Duurzame gistolie als alternatief voor palmolie is uit vele reststromen te maken. Start-up No Palm Ingredients wil met leveranciers en afnemers werken aan een grootschalige productie. De eerste Nederlandse fabriek opent in 2025 en moet de aftrap vormen voor meer locaties in Europa en Noord-Amerika.

Bijna helft elektriciteitsproductie in 2023 hernieuwbaar

dreamstime_l_80102461.jpg

In 2023 kwam 48 procent van de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen. Het aandeel van biomassa in de hernieuwbare energiemix wordt opnieuw kleiner.

Geen steun voor motie Teunissen tegen verbranden biomassa

dreamstime_l_34676774.jpg

De Tweede Kamer wil geen verbod op het importeren en verbranden van houtachtige biomassa uit bossen voor energieproductie. Dat is goed nieuws voor RWE.

Antwerpen neemt industrieel warmtenet in gebruik

Warmte_Netwerk_Start_Antwerpen_Noord_7.jpg

Dankzij het pijpleidingentraject van Warmtenet Antwerpen Noord zorgt Indaver Antwerpen voor restwarmte aan mouterij Boortmalt. Er is ruimte voor uitbreiding.

Landelijke Opschoondag heeft hergebruik als thema

Landelijke-Opschoondag-op-23-maart-2024-c-Sjors-Massar-Fotografie-3.jpg

Op zaterdag 23 maart vindt de 22e editie van de Landelijke Opschoondag plaats, met dit jaar als thema: 'Hergebruik'.

'CE onderbelicht in rapportage klimaatbeleid'

dreamstime_m_2537407.jpg

Initiatieven op het gebied van de circulaire economie komen over het algemeen te weinig naar voren in het klimaatbeleid van EU-lidstaten, terwijl meer transparantie zou helpen met emissiereductie.

Engeland exporteert meer rdf, maar minder naar Nederland

bank-20795_1280.jpg

Terwijl de rdf-export vanuit Engeland met 6,29 procent toenam in 2023, daalde de export van rdf naar Nederland met meer dan 7 procent. Toch prijken Nederlandse verbranders (nog) bovenaan de lijst van voornaamste ontvangers van het afval.

Vang Buitenshuis biedt opnieuw adviestrajecten

john-schnobrich-FlPc9_VocJ4-unsplash.jpg

Wegens succes herhaald: adviestrajecten van Vang Buitenshuis voor bedrijven die aan de slag willen met de circulaire economie.

Co-vergisters kunnen ondanks amfetamine weer draaien

dreamstime_l_4687958.jpg

23 co-vergisters in Friesland, Groningen en Drenthe kunnen hun digestaat weer als meststof verkopen. De amfetamine in het digestaat blijkt afkomstig van een biochemisch proces en niet van drugsafval.

'Haken en ogen aan gedeeltelijke sluiting AEB'

dreamstime_l_275570243.jpg

Met het sluiten van een aantal verbrandingslijnen van AEB is er in theoretische zin geen overcapaciteit meer op de Nederlandse verbrandingsmarkt, meent demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen. Wel voorziet ze dan andere problemen.

Vorige  1   2   3   4   8   25   90  Volgende