Uit de inhoud van Vakblad Afval! november 2020

"Samenwerking met regio's kan circulaire transitie versnellen"

Met haar Green Deal en Circulaire Economie Actieplan wil de Europese Commissie de overgang naar een circulaire economie in Europa versnellen. Voor de rol die regio's daarin spelen is in deze strategieën vooralsnog echter te weinig aandacht. De Drentse gedeputeerde Tjisse Stelpstra hoopt de blinde vlek van Brussel namens het Comité van de Regio's weg te poetsen.

Veolia vergaart belang in onwillig Suez

Alle weerstand van Suez ten spijt, heeft Veolia 29,9 procent van de aandelen in Suez overgenomen van Engie. Het bedrijf bevestigt de concurrent uiteindelijk volledig over te willen nemen, maar Suez geeft zich niet zomaar gewonnen.

'Geur van plasticrecyclaat is geen probleem, maar excuus'

Om de sterke geur uit plasticrecyclaat te halen, ligt de bal bij overheden en producenten van plastic verpakkingen. Dat vinden Ulphard Thoden van Velzen van Wageningen Universiteit & Research en Gerrit Klein Nagelvoort van Veolia Polymers. "Wil de overheid écht naar design for recycling? Dan moeten heel wat heilige huisjes sneuvelen."

"Milieurendement gaat boven specifiek materiaalhergebruik"

Begin augustus meldde ARN trots dat het de recycling van luiers gaat opschalen. In de eerste 'full-scale luierrecyclinginstallatie van Nederland' wil het bedrijf met technologie van Elsinga Beleidsplanning en Innovatie '15 kton luiers per jaar recyclen'. Afvaladviseur Jan IJzerman vindt dat de twee bedrijven een iets te grote broek aantrekken. “Het recyclingrendement stelt erg weinig voor.”

"Deze gordiaanse knoop moeten we samen ontwarren"

Op Nederlandse basisscholen wordt afval nog maar mondjesmaat gescheiden ingezameld. Volgens milieuactivist Merijn Tinga is de wil er wel bij scholen, maar worden ze belemmerd door regeltjes en hoge kosten. Gemeenten en inzamelaars willen hen helpen. "Het is voor kinderen heel vreemd als je thuis afval scheidt en op school niet."

Laatste redmiddel in strijd tegen milieucriminaliteit

Dankzij een uitbreiding van de Wet Bibob kunnen gemeenten, provincies en ministeries sinds augustus hun onderzoek naar mogelijke criminele activiteiten van bedrijven beter uitvoeren. Zo'n onderzoek kan leiden tot een bedrijfssluiting, maar de wet biedt ook andere mogelijkheden om te voorkomen dat een vergunning wordt gebruikt om bijvoorbeeld geld wit te wassen.

Door de ogen van ... Kees Kerstens

Kees Kerstens, directeur/senior consultant circulaire economie bij Rebel, Rotterdam

Het waarom van een 'Weg-as-a-service'

Komt de circulaire economie dichterbij als een wegenbouwer verantwoordelijk wordt voor een weg? Dat onderzoeken de provincie Overijssel en Dura Vermeer. Het is een radicale omslag en roept talloze vragen op over de huidige werkwijze, verantwoordelijkheden, risico's, restwaarde en contractvormen. En dat alleen al is winst.

Over de eigen grenzen heen kijken

Als sector banker energy bij ABN Amro kijkt Arnold Mulder onder meer naar het schaalbaar en financierbaar maken van duurzame en circulaire verdienmodellen. Want er kan wel technisch potentieel zijn, maar het daadwerkelijk benutten daarvan blijkt vaak behoorlijk complex.

Geurneutraal

Een bedrijf uit Oss wilde meer soorten afval gaan accepteren en vroeg een wijziging van de omgevingsvergunning aan. De provincie Noord-Brabant verleende de wijziging, die 'milieuneutraal' zou zijn. Opmerkelijk genoeg was het de gemeente Oss die bezwaar aantekende.

SNB ziet balans terugkeren in slibverwerkingsmarkt

Door een gebrek aan capaciteit in de slibverwerkingsmarkt, kreeg Slibverwerking Noord-Brabant (SNB) de afgelopen jaren consequent meer slib aangeboden dan zij kon verwerken. Vanaf volgend jaar komt aan die situatie voor SNB een eind, verwacht directeur Silvester Bombeeck. Uitdagingen blijven er voor hem echter genoeg.

Een gezonde, bijna liefdevolle relatie

Het werkt privé net zo als in het 'zakelijke leven'. Een gezonde relatie is geven en nemen, begrip hebben en luisteren. En nog wat, maar dat geldt dan weer alleen privé.

SNB: van afvalstof naar grondstof

Bij SNB beschermen we, als schakel in de afvalwaterketen, mens en natuur. Dat doen we door zuiveringsslib optimaal te verwerken. We streven samen met onze klanten en ketenpartners naar een volledig circulaire afvalwater- en slibketen.

HSM-balenpers met brede vulopening

HSM-balenpersen verminderen het volume van herbruikbare materialen tot wel 95 procent.

Big Bag containers: voor een optimale opslag of transport

Bigbagstore.nl is een totaalleverancier van Big Bags.