Uit de inhoud van Vakblad Afval! november 2023

Circulaire economie begint te schuren

In vermoedelijk het laatste circulaire-economiedebat van Rutte IV bleek dat er in Den Haag heel verschillend wordt gedacht over 'transitiepijn' in de overgang naar een circulaire economie. Voor de een hoort het erbij, voor de ander is het niet uit te leggen. Een ander heet hangijzer: de zogenoemde 'fossiele subsidies'.

Grote brand raakt AVR Rozenburg 'in het hart'

De grote brand bij AVR Rozenburg blijft bepaald niet zonder gevolgen. AVR verwacht zijn afvalenergiecentrale pas weer in oktober 2024 op te kunnen te starten. Andere installaties moeten binnen enkele maanden operationeel kunnen zijn.

Zijn emissievrije zones haalbaar in tijden van netcongestie?

In zogeheten zero-emissiezones moeten afvalinzamelwagens vanaf 2025 elektrisch rijden, omdat ze geen CO2 meer mogen uitstoten. De zones in Nederlandse binnensteden moeten leiden tot schonere en stillere binnensteden. Het elektriciteitsnet is echter al een paar jaar overvol, met lange wachtrijen tot gevolg. Komen deze zones in het gedrang?

Vuilniswagen op waterstof staat in de startblokken

In Nederland rijdt nog maar een handjevol vuilniswagens op waterstof. De techniek staat in de kinderschoenen en er zijn nog weinig waterstoftankstations. Arnhem en Groningen rijden er echter al enkele jaren mee. De waterstoftransitie gaat met horten en stoten, maar PreZero heeft er hoge verwachtingen van.

Minder knuffelbare circulaire economie vraagt ook ruimte

Het Planbureau voor de Leefomgeving waarschuwt beleidsmakers dat de transitie naar een circulaire economie om ruimte én ruimtelijk beleid vraagt. Een onderbelicht knelpunt, waarschuwt onderzoeker Trudy Rood, die uit verschillende hoeken bijval krijgt.

'Pollutec moet aansluiten bij de versnelling'

De dertigste editie van Pollutec Lyon vond half oktober plaats. Met bijna 2.000 standhouders en zo'n 51.000 bezoekers is de beurs hard op weg om weer pre-corona cijfers te schrijven. Organisator RX France is positief en ziet reden om weer een Pollutec in Parijs te organiseren.

Wat te doen met de notoire niet-scheider?

Gemeenten willen het liefst dat iedere inwoner het afval zo goed mogelijk scheidt, maar de praktijk is weerbarstig. Om dat aan te pakken gaan in sommige gemeenten voorlichting en handhaving hand in hand. Hoever mag een gemeente gaan om afvalscheiding af te dwingen?

Door de ogen van ... Hans van den Brule

Hans van den Brule, directeur Reinigingsdienst Waardlanden, Gorinchem

Pionieren met piepschuim in Terneuzen

In 2030 moet 30 procent van ieder EPS-product uit recyclaat bestaan. Voor EPS-isolatieplaten met de brandvertrager HBCD beschikt een fabriek in Terneuzen over dé recyclingoplossing. Over zo'n tien jaar moet een groot aantal lidstaten over een vergelijkbare fabriek beschikken, maar voorlopig is het spannend of PSLoop een succes wordt.

Uitvoer metalen naar niet-Oesoland China

Als bij de export voor nuttige toepassing documenten ontbreken die vereist zijn in het ontvangende land, dan is het ontbreken daarvan mogelijk strafbaar in dat land. Maar niet in Nederland.

Er moet meer gelachen worden!

Lachen is gezond, dus er moet veel meer gelachen worden. Maar alleen als het intrinsiek in je lichaam ontstaat. En niet door de lachgascilinders, een trend die naast een slechte invloed op de gezondheid ook zeer vervelende gevolgen heeft voor de afvalsector.

Braindrain in Tweede Kamer

Een aanzienlijk deel van de Tweede Kamerleden die deze kabinetsperiode het woord voerden over circulaire economie en afval, lijkt na de verkiezingen niet terug te keren in de Kamer.

Sidalco, simpel en makkelijk

Sidalco Waste Handeling Equipement houdt graag de lijntjes kort. Veel van zijn containers verkoopt het bedrijf direct vanuit zijn depot in Zutphen, waar het een honderdtal containers in de voorraad heeft staan.

Vakbeurs Recycling belicht afval- en recyclingthema's

Op 21, 22 en 23 november 2023 staat Evenementenhal Gorinchem in het teken van de jaarlijkse Vakbeurs Recycling, waar professionals uit de afval- en recyclingsector samenkomen. De focus van organisator Easyfairs Nederland ligt op samenwerking voor een duurzame toekomst.

Een gezamenlijke sprong naar duurzaamheid

In Nederland hebben we al grote stappen gezet in de inzameling van pmd bij huishoudens. Als gevolg hiervan is Engels Logistiek BV nu klaar om de inzameling van PD (plastic verpakkingen en drankenkartons) verder uit te rollen naar bedrijven.

Sensolus verhoogt efficiëntie containervloot

Efficiëntie is essentieel in de afvalverwerkingsindustrie, maar wordt vaak bemoeilijkt door een slecht overzicht van de containervloot, papierwerk en risico's zoals diefstal die leiden tot onnodige investeringen in nieuw materieel. Sensolus biedt de ideale oplossing met één track-&-traceplatform voor het beheer van uw volledige containervloot.