Uit de inhoud van Vakblad Afval! oktober 2023

'Concurrentie op Nederlandse markt harder dan in Duitsland'

Net honderd dagen staat Christian Kampmann aan het roer van PreZero Nederland, als hij ons halverwege augustus op het hoofdkantoor in Arnhem te woord staat. Der Spiegel in de hand. Nauwgezet als Duitsers kunnen zijn, wijst hij er lachend op dat hij de afgelopen periode met vakantie is geweest, dus dat het nog niet precies honderd dagen zijn. We gaan gelijk iets rechterop zitten.

VA en NVRD kiezen voor 'noodgreep' lachgascilinders

Als noodgreep accepteert de afvalsector sinds 1 september lachgascilinders bij alle milieustraten in Nederland. Het OM heeft dit tegelijkertijd gelegaliseerd door de cilinders niet meer als drugsafval, maar als gevaarlijk afval te beschouwen.

“Ladingen blijven afkeuren is geen oplossing”

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat kondigde begin dit jaar aan de mogelijkheden te gaan verkennen voor meer landelijke standaardisering van afvalscheiding en -inzameling. Het Afvalfonds Verpakkingen wacht dit liever niet af en hoopt met gemeenten tot een plan te komen voor de standaardisering van de pmd-inzameling.

Statiegeldjager zorgt voor overlast

Met statiegeld krijgt afval financiële waarde. Sommige mensen zijn voor die waarde bereid in afvalbakken te duiken of ze zelfs open te breken. Een punt van zorg voor gemeenten, en dé oplossing is nog niet gevonden.

Op weg naar stabiele markt voor gerecycled bouw- en sloopafval

Wat kan sorteerders en recyclers van bouw- en sloopafval stimuleren om zo veel mogelijk recyclaat uit deze afvalstroom te halen? BRBS Recycling denkt onder meer aan een vast percentage recyclaat, terwijl sorteerbedrijf Langezaal naar de rol van architecten wijst.

Tijd voor de tekentafel

Na twaalf jaar vertrekken directeur Daniël Walkot en zijn rechterhand Inger van Gelderen bij de Grondstoffen- en Afvalstoffendienst Gooi en Vechtstreek, kortweg de GAD. “We hadden een persbericht kunnen uitsturen, maar misschien is het waardevoller als we delen wat we de afgelopen jaren geleerd hebben.”

Door de ogen van ... Geertje Zeegers

Geertje Zeegers, Country Director Too Good To Go, Amsterdam

'AEC's weten soms zelf niet wat in hun eigen ovens gebeurt'

Zonder zelf afval te verwerken speelt Gouda Vuurvast Services een belangrijke rol in de afvalverwerking. Het bedrijf zorgt namelijk voor het onderhoud van de binnenkant van de verbrandingsovens van een groot aantal Nederlandse afvalenergiecentrales. De komende jaren wil kersvers directeur Mark Scheltes ook voor buitenlandse installaties aan de slag.

Recycling als 'gevaarlijke fantasie'

In haar nieuwe boek wil filosoof Lisa Doeland met name zogeheten eco-modernisten en techno-optimisten confronteren met het gevaar van recycling en groene groei. “Ik hoop dat mensen in de afvalsector kritischer gaan kijken naar de sprookjes die ze aan de burgers vertellen.”

Stap dichter bij circulaire minicontainer

De circulariteit van minicontainers is door de jaren heen toegenomen, maar kan nóg beter. Dit stelden Avans Hogeschool en de gemeente Oosterhout onlangs vast. In plaats van deze te verbranden, kunnen minicontainerbandjes namelijk eenvoudig hergebruikt worden.

Brandhout

De Raad van State heeft Vattenfall en de provincie Noord-Holland teruggestuurd naar de tekentafel voor de geplande biomassacentrale in Diemen. De vergunning voor de centrale zou onterecht verleend zijn. Terecht?

'Doe alsof je thuis bent' ook op het werk

De verplichte scheiding van pmd en restafval in onze gemeente heeft mijn ogen nog ruimer geopend. Het doet mij beseffen welke potentie er bij het midden- en kleinbedrijf ligt, waar bronscheiding nog op een laag pitje staat. Hoogste tijd voor het vervolg op de campagne 'Doe alsof je thuis bent'.

VolloV: 'Better World Solutions'

VolloV, een nieuw, innovatief en dynamisch bedrijf, houdt zich bezig met de ontwikkeling, productie en verkoop van boven- en ondergrondse inzamelcontainers. Traditionele modellen voor alle bekende grondstoffen, zoals de markt deze al sinds jaar en dag kent, maken deel uit van het leveringsprogramma. Maar VolloV heeft ook een nieuw, gepatenteerd model ondergrondse inzamelcontainer ontwikkeld.

FlexContainer Groep nu dé totaalpartner in afvalbranche

FlexCollect, FlexCoRent, FlexCoTech en FlexCoTrade maken vanaf 1 januari 2023 onderdeel uit van FlexContainer Groep, dat daarmee is verworden tot dé totaalpartner in de afvalbranche voor overheden en bedrijven. Door deze verandering kan zowel de service als de dienstverlening van het bedrijf naar een nog hoger niveau worden getild.

Walo neemt distributeurschap Green Machines over

Walo Group is sinds juni distributeur van Green Machines. Het kennis-, advies- en trainingscentrum voor reiniging en hygiëne neemt het stokje over van Van Campen Ecotechniek.