Uit de inhoud van Vakblad Afval! mei 2021

Het afvalbeleid onder Van Veldhoven

Stientje van Veldhoven bekleedt sinds 26 oktober 2017 een functie in het kabinet-Rutte III: voornamelijk als (demissionair) staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en korte tijd als minister van Milieu en Wonen. Vakblad Afval! blikt terug op haar ambtsperiode. Met de formatie van een nieuw kabinet in volle gang laten brancheorganisaties weten haar graag terug te zien in een volgend kabinet.

'Ecologische kampioen' komt er dan toch

Na maanden van gekissebis over en weer lijkt de kogel dan toch door de kerk: Veolia en Suez gaan fuseren. Veolia heeft besloten nog dieper in de buidel te tasten. Een fusie van concurrenten is echter geen garantie voor succes. Het is daarnaast nog afwachten wat deze overname in Nederland zal betekenen.

Afvalstof of geen afvalstof: het blijft puzzelen

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat zich inspannen om bedrijven en organisaties meer duidelijkheid te geven over wanneer iets afval is en wanneer product. Waterschappen gaan hier als een van de eerste van profiteren, maar blijven kritisch. “Het huidige instrumentarium voor einde-afval biedt niet de nodige rechtszekerheid.”

'Kwaliteit' bewandelt nieuwe wegen

De concurrentie in tweedehandskleding groeit stevig. Vooral de verkoop via webshops en online deelplatformen stijgt. Tegelijkertijd baart de dalende kwaliteit van kleding in inzamelcontainers zorgen. Hoe kijken de klassieke spelers in de textielketen, zoals de kringloopwinkel, de conventionele kledingwinkel en de tussenhandelaar tegen de ontwikkelingen aan?

Is CO2 een goede graadmeter voor afvalbeleid?

Hoe meet je het effect van het afvalbeleid? Vergelijken op gewicht lijkt achterhaald. Is het zinvol om CO2 als dominante parameter aan te wijzen? Voor dat idee valt wel wat te zeggen, maar ook het een en ander op af te dingen.

Minder dan 15 procent pmd-vervuiling haalbaar?

Dertien Twentse gemeenten vormen sinds eind vorig jaar een proefgebied voor Nedvang om het vervuilingspercentage in het pmd naar beneden te krijgen. Diverse maatregelen lijken vruchten af te werpen. Toch vragen de gemeenten zich af of de afgesproken grens van 15 procent vervuiling reëel is.

Horeca experimenteert met herbruikbaar

Het bestellen van een afhaal- of bezorgmaaltijd heeft sinds de coronacrisis een vlucht genomen - met als gevolg een stortvloed aan wegwerpverpakkingen. Terwijl de rijksoverheid werkt aan beleid om hergebruik te stimuleren, wordt er in Utrecht al mee geëxperimenteerd.

Door de ogen van ... Wim Nooijen

Wim Nooijen, directeur JMA, Zeist

De frisse en praktische blik van lectoraten

Twintig jaar geleden zijn hogescholen begonnen met praktijkonderzoek. Ondertussen zijn er een kleine zevenhonderd lectoraten. De afvalsector werkt hiermee regelmatig samen. Dat levert geen enorme doorbraken op, maar wel meer praktische kennis en een breder perspectief.

Sloper zonder kranen klaar voor groeispurt

New Horizon Urban Mining is in iets meer dan vijf jaar tijd uitgegroeid tot één van de grootste sloopbedrijven van Nederland. Daarnaast beschikt het bedrijf volgens directeur en oprichter Michel Baars inmiddels over het breedste assortiment aan bouwmaterialen uit urban mining. Tevreden is de ondernemer zelf echter pas als circulair bouwen de norm is in Nederland.

Even de oceaan opruimen

Al jaren ben ik uw gewaardeerde (mijn invulling) columnist. En hoewel mijn werk maar voor een klein deel in beslag wordt genomen door afvalonderwerpen, en wij (TLN) ook niet direct een afvalbranchevereniging zijn, lukt het me toch al meer dan achttien jaar keer op keer een column te maken met een relatie tot afval. Dat mag u best knap vinden hoor.

Extra tijd heelt de wonden

Bij een controle bleek dat een bedrijf te veel AVI-bodemas had opgeslagen. Toen een paar weken later het overschot nog niet was afgevoerd, legde de provincie het bedrijf een last onder dwangsom op. Binnen vijf weken moest de hoeveelheid bodemas zijn teruggebracht tot de vergunde hoeveelheid, maar met dat tijdsbestek was het bedrijf het niet eens.

Blijven investeren volgens noden NL industrie

Als afvalpartner van de chemische en farmaceutische industrie blijft Indaver investeren in de uitbouw van haar strategische locatie in Terneuzen. De site is een belangrijke draaischijf voor de afvalverwerking van die Nederlandse grootindustrie. Daarbij zet Indaver maximaal in op energie- en materiaalterugwinning. Voor een chemieconcern in Limburg bracht dit substantiële voordelen met zich mee.

Sympany investeert in grootste textielsorteercentrum Noorden

Sympany investeert dit jaar fors in het optimaliseren van het sorteerproces in Assen. Het grootste textielsorteercentrum in de regio Friesland, Groningen en Drenthe verwerkt jaarlijks ruim vier miljoen kilo textiel en bespaart hiermee 13.728.000 kilo CO2. Deze optimalisatie van het sorteer-proces zorgt ervoor dat Sympany meer en efficiënter textiel kan verwerken.