Uit de inhoud van Vakblad Afval! mei 2010

Twee derde e-waste uit zicht

Elektronisch afval blijft een zorgenkindje. Twee derde van het afval verdwijnt uit zicht, waarvan een deel naar ontwikkelingslanden. Afgedankte apparaten staan midden in de actualiteit: de WEEE-herziening, de contracten tussen producenten en gemeenten, een mogelijke afgifteplicht, de verwijderingsbijdrage en de illegale export.

Registratie ondergeschoven kindje

Hoewel het vermoeden bestaat dat agressie op de werkvloer toeneemt, zijn hier geen bewijzen voor. Dat neemt niet weg dat werkgevers, werknemers en Arbeidsinspectie van mening zijn dat het verbale en fysieke geweld flink mag verminderen. Werknemers moeten er dan echter wel melding van maken.

door de ogen van... Wienus van Oosterum


Hergebruik naar hoger plan

Hergebruik bij afvalbedrijven ontwikkelt zich in rap tempo van massaproductie naar producten waarvan de kwaliteit onder strengere eisen staat. De sector kan wat betreft product- en prijsoptimalisatie veel leren van bijvoorbeeld de mengvoeder-industrie. Daar is ruime ervaring met steeds wisselende samenstelling en prijzen van grondstoffen, en ook daar zijn de kwaliteitseisen hoog.

Begeleidingsbrief per sms

Elektronische begeleidingsbrieven zonder dat er één printje aan te pas komt. Dat is het concept van Logistiek Zonder Papier BV. Alles draait om de centrale server van LoadIT, waarop de benodigde afvalgegevens staan. Ze bekijken kan onderweg, onder meer met een mobieltje. De betrokkenen zijn positief.

Geesinknorba schakelt met u mee

Geesinknorba heeft een eigen Research & Development-afdeling die trends en ontwikkelingen in de markt onderzoekt. Door de R&D-bril zien we dan nieuwe producten opdoemen, omdat we de wensen van onze klanten kennen.

Duurzaam, omdat het moet? Omdat het kan!

Duurzaam ondernemen is volgens Qurius onontkoombaar. Nu en zeker in de toekomst. Duurzaam is echter meer dan alleen milieu en CO2: het vergt de inzet van iedereen in het bedrijf.

Auto-onderdelen naar Afrika

Een Amsterdamse firma trachtte in hoger beroep aan een dwangsom te ontkomen die verbeurd was wegens overtreding van de Evoa. Omdat de firma eerder de dwangsombeschikking niet had laten toetsen door de bestuursrechter bleef er voor het Gerechtshof Den Haag weinig toetsingsruimte over. Dus werd hoger beroep verworpen.

Noorderlijk slib in Limburgse ovens

Wie in Groningen het toilet doortrekt, beseft waarschijnlijk niet dat de bacteriën die de uitwerpselen opeten later in Limburgse cementovens worden verbrand. Toch is dat het geval. Afval! bracht in Garmerwolde een bezoek aan een van de 350 Nederlandse rioolwaterzuiveringsinstallaties. Het zuiveringsslib dat daar vrijkomt, eindigt meer dan driehonderd kilometer zuidelijker in de ovens.

EVO wil één Europese toezichthouder

Eenvoudige regels en procedures voor bedrijven bij grensoverschrijdend afvaltransport. Voor velen zal dat als muziek in de oren klinken. Helaas is de werkelijkheid vaak anders. Verladersorganisatie EVO pleit daarom voor één Europese toezichthouder die wetgeving en handhaving meer op elkaar afstemt.

Wanneer vervalt een milieuvergunning?

Goed nieuws voor afvalverwerkende bedrijven: na inwerkingtreding van de Wabo, die nog steeds verwacht wordt per 1 juli, geldt de Wet milieubeheervergunning voor onbepaalde tijd. Ander voordeel: de vergunning vervalt niet automatisch als de inrichting niet binnen drie jaar is voltooid en in werking is gebracht.