Uit de inhoud van Vakblad Afval! oktober 2011

Jan Rooijakkers wordt directeur Business development

“Twence zoekt een nieuwe algemeen directeur”, zo eindigt Jan Rooijakkers het gesprek dat ging over de toekomst van Twence. Op eigen verzoek legt hij zijn functie volgend jaar neer. Wel blijft hij de toekomst van de afvalverwerker mede vormgeven. Hij blijft aan voor duurzaamheid, energie en innovatie.

Sector moet in actie komen

Zijn superkleine nanodeeltjes in afval schadelijk voor de gezondheid? Omdat nog veel onduidelijk is, is het volgens de Gezondheidsraad hoog tijd voor onderzoek en beleid. De afvalsector wil meewerken, maar legt de bal bij de producenten.

Logistiek bouwplaats bij één partij

Op een bouwplaats is het vaak een drukte van belang; vrachtwagens rijden er af en aan. Met een nieuw logistiek concept, Smart Building Logistics, weten Bam Utiliteitsbouw en UTS Nederland het transport van en naar de bouwlocatie te stroomlijnen.

Oostenrijks clean-tech valley

Oostenrijk heeft toerisme en industrie als economisch speerpunt. Die industrie moet, voor het toerisme, brandschoon zijn. Dus heeft zich een sterke industrie ontwikkeld voor energie- en recyclingtechnologie. En daarmee wil men zich internationaal profileren. Deel twee over milieu in Oostenrijk over de bakermat van de schone technologie.

Zoeken naar toepassingen voor bodemas

Avi-bodemas wordt al gebruikt in de bouw als ophoog- en funderingsmateriaal en bestanddeel van beton. Vervuiling van de as met zouten en metalen gooit echter nog roet in het eten. Met meer onderzoek en een betere afvalscheiding is er nog veel meer mogelijk.

Gemeentebedrijf Eemsmond wil samenwerken

Steeds minder gemeenten beschikken over eigen vuilniswagens. De gemeente Eemsmond rijdt nog zelf, langs de herenboerderijen en dorpen in Noord-Groningen. Toch zoekt ook Eemsmond naar nieuwe samenwerkingsverbanden.

Toepassingsmogelijkheden: veelzijdig en vernieuwend

De ondergrondse afvalpers van Sidcon Milieutechniek heeft zich inmiddels bewezen in de openbare ruimte. Voorzien van een aangepaste zuil, wordt de ondergrondse pers ingezet bij het project “Ryck”.

Voor elke inzameling een passende oplossing

Geesinknorba is de producent voor afvalinzamelsystemen. Als leidend producent van vuilniswagens, zelfpersende containers en stationaire persen, staat zij garant voor innovatieve, duurzame en kwalitatief hoogwaardige producten. De uitgebreide after-salesorganisatie ontzorgt klanten in hun dagelijkse operationele werkzaamheden.

door de ogen van... Gerard Putman

Gerard Putman, algemeen directeur GMP Groep Arnhem

Milieuvergunning en strijd met bestemmingsplan

Vaak wordt tegen een milieuvergunning voor het oprichten of wijzigen van een (afval)bedrijf aangevoerd dat deze niet had mogen worden verleend, omdat sprake is van strijd met het bestemmingsplan. In het verleden leek een beroep kansloos, maar met de invoering van de Wabo is hier verandering in gekomen.

Zinkschuim in de rechtszaal

Inmiddels is een voorafgaande kennisgeving voor de export van zinkschuim naar India niet meer nodig. Maar de verdachte is toch strafbaar vindt de rechtbank.