Uit de inhoud van Vakblad Afval! februari 2022

Recyclers op achterste poten om Evoa-plannen

De Europese Commissie wil de export van afval naar landen buiten de EU verder aan banden leggen om de Europese circulaire economie en markt voor recycling te stimuleren. Recyclers waarschuwen juist dat exportbeperkingen verwoestend kunnen uitwerken voor de circulaire doelen van de EU - en meer specifiek voor de Europese recyclingindustrie.

“Milieu-impact op papier, daar ben ik niet zo van”

Vijf jaar geleden kreeg hoogleraar Yvonne van der Meer nog meewarige blikken van de industrie als ze over de noodzaak van bioplastics begon. “In nog geen twintig jaar”, kreeg ze dan te horen. Nu staan deze bedrijven te trappelen voor haar deur.

Van zak naar (mini)container

Het is februari 2022. In een willekeurige straat in Nederland staan minicontainers met oranje deksel in een strakke lijn langs de stoeprand, met de wielen van de rijbaan af. Voor veel Nederlanders een herkenbaar straatbeeld: vandaag wordt het huishoudelijk pmd ingezameld. Sommigen weten misschien zelfs dat er een zijlader langs zal komen. Maar vijfentwintig jaar geleden had een wandelaar in deze straat zich mogelijk afgevraagd of hier enkel koningsgezinde Stepford Wives woonden. En hoe zal het over 25 jaar zijn? Zien we dan nog minicontainers aan de weg staan?

Kabinet wil staatssteun inzetten voor sluiting AEC's

De Nederlandse overheid is blij dat de voorgestelde nieuwe EU-wetgeving voor staatssteun meer ruimte biedt voor de circulaire economie. Dat is niet per se goed nieuws voor de Nederlandse afvalsector: de regering wil het ook mogelijk maken staatssteun in te zetten voor het sluiten van afvalenergiecentrales.

Grote zorgen over illegale lokale verwerking groenafval

Groenverwerkers zien dat groenafval steeds vaker op illegale wijze lokaal wordt verwerkt buiten vergunde inrichtingen. Een trend die de bestaande hoogwaardige verwerkingsinfrastructuur voor groenafval bedreigt, maar zeker ook het milieu. Arjen Brinkmann, directeur van de Branchevereniging Organische Reststoffen luidt de noodklok in Den Haag. “Het ministerie moet hier niet te lichtzinnig over denken.”

Met een app naar een wereld zonder afval

Een afvalvrije wereld, liefst voor 2050. Om deze reden werd technologiebedrijf Seenons in november 2019 opgericht. Zijn app moet ontdoeners, vervoerders en producenten bij elkaar brengen om restafval te redden en zo toe te werken naar een volledig circulaire economie. Steeds meer partijen weten de start-up te vinden en gaan de samenwerking aan. Al is er ook wantrouwen.

Door de ogen van ... Robert Oosting

Robert Oosting, Directeur Spaarnelanden NV, Haarlem

Alle fracties in één wagen en toch gescheiden

Het worden kleurrijke inzameldagen in Belgisch-Limburg. Inwoners mogen vanaf dit jaar verschillende afvalstromen in diverse kleuren zakken tegelijkertijd aan de weg zetten. Het nieuwe inzamelsysteem zou niet alleen CO2 besparen, maar ook geld. Bovendien is het flexibel en biedt het de kans om keukenafval en tuinafval gescheiden in te zamelen en verwerken.

Met bio-reststromen naar nieuw afvalsysteem

De tijd dat afvalstromen zomaar in verbrandingsovens verdwijnen is voorbij, vindt Anja Cheriakova. Met haar bedrijf De Clique wil ze op lokaal niveau van de organische reststromen van bedrijven nieuwe producten maken, zoals oesterzwammen, bitterballen en zelfs frisdrank en bier. “Ook de overheid gelooft in de wijze waarop wij met organische reststromen omgaan.”

Een week in de spotlights

In de week van 7 tot en met 13 maart 2022 staat iedereen in de afvalsector in de spotlights. Een grote sector waar het merendeel van het werk onzichtbaar is. Maar een zeer belangrijke rol speelt, die waardering verdient. Zet jouw bedrijf ook de spotlight aan?

Het afvalsucces van Reusel-De Mierden ontrafeld

De restafvalcijfers van Reusel-De Mierden steken met kop en schouders boven de rest van het land uit. Slechts 7,3 kilo fijn restafval per inwoner produceerde deze Brabantse gemeente in 2020. En dat zelfs mét een bescheiden coronastijging. De sleutel blijkt een strak afvalbeleid. “Als de basis op orde is, kan een gemeente stappen gaan zetten.”

Na grafietregen, komt zonneschijn?

Is een slakput een installatie of een opslagfaciliteit? Het antwoord op die vraag bleek doorslaggevend bij het bepalen of dwangsommen die de provincie Noord-Holland had opgelegd aan een staalslakverwerker terecht waren.

Terberg Matec Nederland: een compleet aanbod inzamelvoertuigen

Terberg Matec Nederland is onderdeel van de Koninklijke Terberg Groep. Een 100 procent familiebedrijf met een geschiedenis die ruim 150 jaar teruggaat. De Terberg Groep richt zich op specialistische automotive producten, zoals afvalinzamelvoertuigen en haventrekkers. De producten weerspiegelen de benadering van de familie: gericht op de lange termijn, nadruk op hoge kwaliteit en een lange levensduur met respect voor mensen en het milieu. De groep is wereldwijd met ruim 3.000 medewerkers in meer dan 100 landen actief.