Uit de inhoud van Vakblad Afval! juni 2017

Van gevaarlijk afval naar hoogwaardig staal

Kun je uit staalschroot dat verontreinigd is met asbest weer schoon staal produceren? Purified Metal Company (PMC) stelt de ultieme oplossing te hebben gevonden. De steun van gerenommeerde bedrijven en EY die helpt met het aantrekken van investeerders, moet voldoende zijn om de bouw van de fabriek in Delfzijl snel te kunnen starten. Het nieuwste afvalplan neemt alvast een voorschot op het succes.

'Groen licht om door te gaan'

'Blijven we aandeelhouder van Twence, of niet?' Voor Twence-directeur Marc Kapteijn leverde die vraag afgelopen jaar geen stress op. Hij zag eerder kans op een waardevolle discussie onder de aandeelhouders van het bedrijf. En dat is maar goed ook. Want over vijf jaar lopen de leveringscontracten met de gemeenten af. “Ik sluit niet uit dat die discussie dan weer op tafel komt.”

De grenzen van producentenverantwoordelijkheid

Producenten hebben een grote invloed op de recyclebaarheid van de producten die zij op de markt brengen. Daarom worden zij ook steeds vaker verantwoordelijk gehouden voor die recycling. Hoe ver die verantwoordelijkheid moet gaan, is zowel in Brussel als in Den Haag onderwerp van discussie.

Afgedankte fietsen voorlopig nog geen producentenprobleem

In Nederland zijn zo'n 22 miljoen gewone fietsen in omloop. Het inzamelen, demonteren en recyclen kost gemeenten miljoenen. Kan producentenverantwoordelijkheid uitkomst bieden? “Het is een eerlijk systeem, al zal het nog een hele klus worden om zo'n structuur op te bouwen.”

Tweede leven voor kopieerapparaat en printer

In een enorme hal van XPO Logistics in Venray zijn dagelijks 100 à 125 mensen bezig om kopieerapparaten en printers van Xerox een tweede leven te bezorgen. Of als dat niet lukt, in ieder geval hun onderdelen. Pas daarna komt mogelijke recycling in beeld. Het enige afval dat overblijft, is veelal vervuild verpakkingsmateriaal.

Naar minder bijplaatsingen

Bewoners mobiliseren, afvalcoaches langs de deuren sturen of streng handhaven. Het zijn allemaal maatregelen die het aantal bijplaatsingen op een afvallocatie in een gemeente kunnen beperken. Belangrijk is echter dat allereerst de basis op orde is. Dat is de boodschap van de vernieuwde handreiking voorkomen bijplaatsingen.

Door de ogen van... Antoine van Dalen

Antoine van Dalen, directeur Van Dalen BV, Huissen.

Nederland slibt dicht

Voor dichtslibbende rivieren en havens hebben we een eenvoudige oplossing. Je zuigt het slib op en deponeert het elders weer. Dat trucje gaat met dichtslibbende wegen helaas toch niet werken. Daarvoor is meer creativiteit en budget nodig.

Iedereen onderzoeker, iedereen proefkonijn

Langzaam verandert de grootstedelijke ruimte van plek om in te leven en werken tot ruimte voor wetenschappelijk experiment. Boodschappen doen, is onderzocht worden. Urineren is recyclen. Het laboratorium voor stedelijke innovatie is permanent in bedrijf en iedereen speelt een rol. Ongezien testen we continu de haalbaarheid van de circulaire stad.

Invulinstructies voor groenelijstafvalstoffen

Er wordt nog weleens smalend gedaan over de regelzucht van Brussel, maar een recente bijdrage is volgens mij nuttig en nodig om de rechtszekerheid bij grensoverschrijdende afvaltransporten te bevorderen.

90 procent glasrecycling; kans voor gemeenten

De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu is duidelijk: alle Nederlandse gemeenten zijn uitgedaagd om in 2020 75 procent van de ingezamelde verpakkingsmaterialen te recyclen. Het gaat om glas, papier, karton, hout, metalen en kunststof. Voor verpakkingsglas ligt de doelstelling nog hoger: daarvan dient al in 2018 tenminste 90 procent gerecycled te worden.